Trump nem egyeztet Bidennel

2020.11.17

Nem mutatja a lassulás jeleit a koronavírus terjedése az Egyesült Államokban. Több mint 11 millió megerősített esettel itt a legmagasabb a fertőzöttek száma, Donald Trump viszont inkább az állítólagos választási csalásra koncentrál. Joe Bidentől azt kérdezték egy sajtótájékoztatón, hogy mi történik, ha Trump tovább húzza a hatalom átadását.

- Sokkal több ember halhat meg, ha nem egyeztetünk. Hogyan lehet beoltani több mint 300 millió amerikait? Mi a terv? Ha január 20-ig kell várnunk a tervezés megkezdésére, az több mint másfél hónappal veti vissza a munkát. Ezért fontos, hogy minél hamarabb kezdjünk el együtt dolgozni - mondta a megválasztott elnök.

Korábban Biden és alelnöke, Kamala Harris virtuális megbeszélést folytatott az üzleti élet szereplőivel, hogy biztos alapot teremtsenek a gazdaság számára.

- Megállapodtunk abban, hogy támogatnunk kell a kisvállalkozásokat, amelyek közösségeink gerincét alkotják, de nagy bizonytalanságban dolgoznak. Mindannyian egyetértettünk az államok és helyi közösségek finanszírozásának szükségességében, hogy a frontvonalban dolgozók mindent megkapjanak - tette hozzá Biden.

Trump továbbra is tartózkodó, a Twitteren mégis hevesen reagált:

"A Moderna bemutatott egy új oltást, ami 95 százalékban hatékony. Az idézőjeles történészek ne feledjék, hogy a Kínai Pestisnek véget vető nagy felfedezések, az én elnökségem alatt születtek! "

Eközben még Hálaadás előtt országszerte szigorítják a koronavírus-járvány miatti intézkedéseket. Arra kérik az embereket, hogy maradjanak otthon, tartsák magukat távol másoktól, így segítsenek megfékezni az egészségügyi rendszer túlterhelésével fenyegető fertőzéshullámot.