Trump miatt némítják a mikrofonokat kétperces időszakokra a következő elnökjelölti vitán

2020.10.20

Donald Trump miatt emlegetik a valaha volt legrosszabb elnökjelölti vitaként az első szópárbajt a jelenlegi elnök és riávlisa, Joe Biden között. Az elnök miatt fajult el annyira a helyzet, hogy az újabb forduló előtt bejelentették a szervezők, hogy amíg a másik beszél, ki fogják kapcsolni annak a mikrofonját, aki épp nem kap szót.

A közbeszólások egyike Donald Trump és Joe Biden előző vitáján   -   Szerzői jogok  EN-grafika
A közbeszólások egyike Donald Trump és Joe Biden előző vitáján - Szerzői jogok EN-grafika

Biden komoly előnye miatt keményít Trump

Donald Trumpot érzékenyen érinti a változtatás, hiszen a felmérések szerint ellenfele egyelőre sokkal népszerűbb a kampányban, mint arra számított.

Biden elemzők szerint komoly előnyre tett szert, ezért Trump minden alkalmat kihasznál arra, hogy ellenségképet kovácsoljon Bidenből, azzal riogatva a választókat, hogy mennyivel rosszabbul járnak majd akkor, ha kihívója győz. Saját programjáról egyre kevesebb szót ejt beszédeiben.

A csütörtöki tét: az utolsó főműsoridő kihasználása

Mivel a csütörtöki lesz az utolsó alkalom, hogy főműsoridőben, a választók legszélesebb elérésével állhatnak ki egymás ellen, a vitát szervező bizottság attól tart, hogy Trump még kevésbé hagyná érvelni ellenfelét, mint előzőleg.

Az első vitán Trump nem csak azt az íratlan etikai normát szegte meg sorozatosan, hogy egy kampányban nem a másik fél negatívumára helyezzük a hangsúlyt, hanem a saját erényeinkkel és terveinkkel ismertetjük meg a választókat, hanem folyamatosan közbevágott.

Zavarba ejtően nyilvánvaló volt Trump stratégiája: sűrű közbevágásaival meg akarta zavarni ellenfelét, illetve azon volt, hogy fenn is tartsa ezt az állapotot.

Az első vita emlékezetes pillanatai

"This is so unpresidential" (Ez elnökökhöz nem méltó!) - ezzel a megjegyzéssel adta fel a vita moderátora, hogy a kulturált érvelés keretei között tartsa az elnökjelöltek szópárbaját.

A brit The Guardian videója eredeti nyelven mutatja meg, hogy miért nevezi az amerikai sajtó az eddigi legrosszabb elnökjelölti vitának az első fordulót.

Csak szakaszosan némítják a mikrofonokat

A most következő második, csütörtöki vita már a harmadik forduló lenne, de Donald Trump koronavírusos megbetegedése miatt a második alkalom elmaradt.

A mikrofonok természetesen nem lesznek mindig lenémítva, de a negyed órás részekből álló másfél órás vita során lesznek olyan kétperces időszakok, amikor a rivális jelöltek az érvelésre összpontosíthatnak, mert biztosak lehetnek benne, hogy végigmondhatják, amit szeretnének.

A vitát szervező bizottság a mikrofonok alkalmankénti lenémítását a demokratikus értékek védelmével indokolja. A szervezők szerint a választóknak joguk van megismerni, hogy a szavazataikért küzdő jelöltek milyen programmal készülnek az ország vezetésére.