Trump már készül a második elnökjelölti vitára, Biden kész az új szópárbajra

2020.10.06

Donald Trump amerikai republikánus elnök alig hogy elhagyta a kórházat, máris tervezi a második elnökjelölti vitáját kihívójával, Joe Biden demokrata párti elnökjelölttel. A második elnökjelölti vitát október 15-re tervezték, és a floridai Miamiban tartanák meg.

A tervezett vitáról Trump újraválasztási kampányának kommunikációs igazgatója beszélt a Fox televízióban hétfőn este, csupán fél órával azután, hogy Donald Trump elhagyta a Walter Reed katonai kórházat és visszatért a Fehér Házba, majd közzétett egy másfél perces videót a Twitteren.

Doald Trump és Joe Biden   -   Szerzői jogok  kampányfotók
Doald Trump és Joe Biden - Szerzői jogok kampányfotók

Biden azonnal reagált Trump videójára

A videóüzenetben az elnök azt tanácsolta az amerikaiaknak, hogy legyenek óvatosak, de "mozduljanak ki", ne féljenek a betegségtől. Megismételte korábbi álláspontját: nem szabad megengedni, hogy a vírus uralja az életünket, ő is így tett, bár tudta, hogy ennek megvoltak a kockázatai. "De már jól vagyok. Talán immunis is, nem tudom" - mondta.

Joe Biden azonnal reagált Trump videójára. Mint fogalmazott: azt a mondatot, hogy "ne hagyjuk, hogy a vírus uralja az életünket" talán annak a 205 ezer családnak kellene mondania, amely elvesztette szeretteit a járványban.

Az NBC televízió riporterének nyilatkozva Biden hangsúlyozta: azt remélte, hogy Trump levonja a konzekvenciát "abból, amit átélt" és a helyes leckét adja tovább az amerikaiaknak, nevezetesen, hogy hordjanak szájmaszkot.

A kihívónak nincs ellenére az azonnali folytatás

Biden mielőtt floridai kampányútjára indult, Delaware-ban újságíróknak azt mondta, hogy nincsenek ellenvetései az újabb elnökjelölti vitával kapcsolatban:

"Ha a tudósok azt mondják, hogy a vita biztonságosan megrendezhető, és lesz lehetőség a szükséges távolság betartására a résztvevők között, akkor részemről rendben van" - fogalmazott Biden.

A két alelnökjelölt, a republikánus Mike Pence, jelenlegi alelnök és Kamala Harris, a demokraták alelnökjelöltje szerdán tartja első és egyetlen vitáját Utah állam fővárosában, Salt Lake Cityben. Mind Pence, mind Harris vírustesztjei eddig negatívak voltak.