Tőzsdére lépett és tarolt az Aramco

2019.12.12

Rekordokat döntött az Aramco a szerdai tőzsdére lépésekor. A szaúdi kőolaj- és földgázipari vállalat minden idők legnagyobb értékű részvénykibocsátását hajtotta végre, két hét alatt részvényeinek másfél százalékát értékesítette, a szerdai első kereskedésen részvényeinek árfolyama a maximumra emelkedett. Ezzel a világ legértékesebb tőzsdén jegyzett vállalatává vált.

"Sok befektető mondta azt, hogy az olajiparba a klímaváltozás korában nem akarunk már többet befektetni, ez nem egy fenntartható befektetés a jövő szempontjából" - emlékeztetett Jochen Stanzl, a CMC Markets vezető piaci elemzője

Az Aramco 25 és fél milliárd dolláros bevételt realizált a tőzsdén, a világ legnyereségesebb cége, ugyanakkor a világ legnagyobb energiaszennyezője is. A grafikonon jól látható, hogy a szaúdi olajvállalat a szennyezésben is maga mögött tudja a világ többi nagy energetikai cégét. Nem véletlen, hogy a vállalatvezetés éppen a klímaváltozást és az azt követő piaci változásokat tekinti a legnagyobb kockázati faktornak.

"A klímaváltozástól való félelmek miatt csökkenhet az idény a kőolajszármazékok iránt, így a vállalat költségnövelésre vagy újabb befektetésekre kényszerülhet" - írja az Aramco vezetése.

"A kormányokra gyakorolt hatás miatt a gázkibocsátás csökkentése prioritás lett, így a fosszilis tüzelőanyagok használata visszaesett, új környezetvédelmi adók jelentek meg, illetve nőtt az energiahatékonyság és a megújuló energiaforrások iránti igény" - folytatja a cég közleménye.

A klímaváltozás elleni küzdelem égisze alatt szigorúbb szabályozások várhatók, a bőséges osztalék-kifizetést ígérő szaúdi céget ez nehéz helyzetbe hozhatja.