Története legsúlyosabb napon belüli esését szenvedte el az amerikai tőzsde a koronavírus miatt

2020.02.28

A világgazdaság növekedési üteme lassulni fog a koronavírus miatt - jelezte a Nemzetközi Valutalap. Gerry Rice IMF-szóvivő sajtótájékoztatóján elmondta: a járványveszély miatt lehet, hogy az IMF és a Világbank tavaszi ülésszakát telekonferencia keretében tartják meg.

"A fejlemények miatt a Nemzetközi Valutaalap áprilisi jelentésében várhatóan mérsékelni fogja a világgazdasággal kapcsolatos növekedési előrejelzéseit. Nagyon sokat javítana a helyzeten, ha a nemzetközi közösség együttes, koordinált fellépéssel reagálna a járványveszélyre" - fogalmazott Gerry Rice.

Az EU belső piacokért felelős biztosa szerint a koronavírus-fertőzés negatív gazdasági hatásai már látszanak, de még nem tisztult ki a kép. Ha a helyzet úgy hozza, a tagállamok és az Európai Bizottság készen állnak azonnali védintézkedések meghozatalára.

"Nagyon nehéz pontos statisztikákat mondani a koronavírus gazdasági hatásairól. Ugyanakkor egyes szektorokban érezhető már a visszaesés. Leginkább a turizmus van kitéve az azonnali hatásnak, az elmúlt két hónapban itt komoly veszteségek mutatkoznak már" - ismertette Thierry Breton, a belső piacokért felelős uniós biztos.

A koronavírus-járványtól való félelem miatt nagyot estek csütörtökön az európai, az ázsiai, majd később az amerikai tőzsdék. A 30 legfontosabb amerikai cég papírjait összesítő mutató, a Dow Jones 4,28 százalékkal, a Nasdaq technológiai index 4,39 százalékkal gyengült.

Visszaeséstől tartanak az ipar, a turizmus és az állami kiadások terén, emiatt elindult a részvények tömeges eladása. Hasonlóan az olajárak is zuhantak, két százalékos csökkenés történt csütörtökön.