Történelmi zuhanást él át az európai gazdaság

2020.05.05

Szabadesésben van az európai gazdaság. Ezt idáig is lehetett sejteni, csütörtökön azonban pontos adatokat is publikált az Eurostat, amelyek megerősítették, hogy az EU mély recesszió felé tart.

Január és március között az Eurozóna 3,8%-kal, míg az EU 27 tagállamának gazdasága 3,5%-kal - zsugorodott. A német munkaügyi miniszter szerint ez fordulópont a német gazdaság szempontjából.

- A koronavírus világjárvány történelmi kihívás elé állít minket. Az egész globális gazdaság, ahogy a német gazdaság is, a legnagyobb gazdasági visszaeséssel néz szembe a második világháború óta - mondta Hubertus Heil.

Ráadásul Európa gazdasága csak márciusban zárt be, vagyis az első negyedév végén. De már ez is elég volt ahhoz, hogy több ország recesszióba süllyedjen, miután már az előző év végét is mínuszban zárták.

A olasz gazdaság 4,7%-kal zsugorodott, Franciaország 5,8%-kal, Spanyolország 5-tel.

- A költségvetési előrejelzés előrevetít egy olyan lehetséges forgatókönyvet, amelyben a járvány tovább tart, ez 10,6%-os GDP-csökkenést jelentene 2020-ra - mondta Giuseppe Conte.

Súlyos következményekkel számol az Európai Központi Bank is.

- Az Európai Központi Bank által felvázolt forgatókönyvek szerint az Euróövezet GDP-csökkenése öt és tizenkét százalék között lehet - mondta Christine Lagarde, az intézmény elnöke.

Hogy kedvezőbb vagy rosszabb forgatókönyv válik-e valóra, az a kijárási korlátozások időtartamától és a vállalkozások és a munkaerő gazdasági kárainak csökkentésére hivatott intézkedések sikerétől függ.