Tombol a vírus Nyugat-Európában: negatív rekordok, még szigorúbb intézkedések

2021.01.14

Tovább szigorítanak Nyugat-Európában: 39 ezer új esetet regisztráltak Spanyolországban, Nagy-Britanniában rekordot döntött az egy nap alatt elhunytak száma.

Spanyolországban a koronavírus harmadik hullámát rebesgetik. Rekordszámú új napi fertőzést regisztráltak szerdán: 39 ezer új esetet mutattak ki. Karácsony óta közel 40 százalékkal nőtt az intenzív osztályokon ápolt betegek száma.

Az ország egészségügyi minisztere arra szólította fel a lakosokat, hogy szigorúan tartsák be az egyes régiók által elrendelt szabályokat. "Ez az egyetlen lehetőségünk, hogy visszaszorítsuk a vírust" - fogalmazott.

A járvány kezdete óta Spanyolországban csaknem 53 ezren haltak meg a koronavírussal összefüggésben. December végén kezdtek el oltani - elsőként az időseket - azóta több mint 580 ezer oltást adtak be a spanyol egészségügyi minisztérium adatai alapján.

Nagy-Britanniában is rekordokat döntenek a napi adatok

Egy nap alatt több mint 1500-an haltak meg a szigetországban, ez egészségügyi szakértők szerint a kormány intézkedésinek hatalmas kudarcát jelenti. Az Egyesült Királyságban a vírus különböző mutációi is komoly fenyegetést jelentenek.

"Lépéseket teszünk, hogy megállítsuk a brazil mutáció bejutását az országba. Lépéseket tettünk, hogy a dél-afrikai mutáció ne juthasson be - ahogy Franciaország is lépéseket tett, hogy a brit mutáció ne juthasson be hozzájuk. Ezt teszik az országok" - mondta Boris Johnson.

Olaszországban sem csökken a fertőzöttek száma, ezért egészen áprilils végéig meghosszabbítják a rendkívüli állapotot - amely nagyobb hatáskört biztosít a kormányzat számára, megkönnyítve a bürokrácia kikerülését.

Portugáliában péntektől lépnek életbe újabb korlátozások. "A fő szabály az, hogy maradjunk otthon. Ez mindannyiunkra vonatkozik, hogy megvédjük egymást és magunkat. Csak akkor győzhetjük le a járványt" - mondta António Costa portugál miniszterelnök.

Egészségügyi szakértők szerint akár nyolc hétbe is telhet, mire a fertőzöttségi adatok visszaállhatnak a karácsony előtti szintre.