Tombol a járvány az Egyesült Királyságban, de Johnson nem akar országos karantént

2020.09.19

Az Egyesült Királyságban ismét tombol a koronavírus-járvány, a hivatalos statisztika szerint körülbelül hatezer fertőzöttet regisztráltak szeptember 4. és 10. között. A mutató meredeken emelkedik: a 24 óra alatt nyilvántartásba került új esetek száma 4500 közelében járt pénteken, amire május eleje óta nem volt példa.

Az elmúlt hetekben ugrásszerűen megnőtt a tesztre jelentkezők száma, úgyhogy fogytán vannak a készletek. Emiatt a kormánynak magyarázkodnia kellett a héten. Boris Johnson azt mondta a parlamentben, hogy mindent megtesznek a lakossági igények kielégítésére, legutóbb pár hete töltötték fel a tesztrendszer tartalékait.

A kormányfő arról beszélt egy épülőben lévő oxfordi vakcinagyárban, hogy hetek óta ismételgeti személy szerint ő is, hogy hamarosan eljön - és lám, itt is van - a járvány második hulláma. Ez látszott, ezt látni Franciaországban, Spanyolországban is, egész Európában. Teljesen egyértelmű volt, hogy így lesz ez náluk is. Ő a maga részéről egyáltalán nem akar újból országos karantént, ez a legutolsó dolog, amit bárki is akarna. Aztán még egyszer megismételte, hogy nem szeretne ilyen horderejű intézkedéseket hozni.

Írország kormánya is elérkezettnek látta az időt arra, hogy szigorítson a járványügyi készültségen, így az mostantól hármas fokozatú a fővárosban és környékén. Ez megint elsősorban a vendéglátás számára jelent csapást. Az éttermek ugyanis csak teraszukon fogadhatnak vendégeket, vagyis amelyiknek nincs kiülős része, annak be kell zárnia.