Több republikánus is támogatja az impeachmentet, Trump szerint ő semmi rosszat nem csinált

2021.01.13

Donald Trump először vett részt nyilvános eseményen azóta, hogy egy héttel ezelőtt követői betörtek a Capitoliumba. Az elnök azt mondta, ő semmi rosszat nem tett, de a jelek szerint ezt néhány párttársa sem így gondolja: a befolyásos Liz Cheney is bejelentette, hogy támogatni fogja az elnök ellen induló impeachmentet. A demokrata többségű képviselőház határozatban szólította fel Mike Pence alelnököt és a kormányt Trump lemondatására, de Pence erre nem hajlandó.

Donald Trump szerint teljesen helyénvaló volt a Capitolium ostromát megelőző beszéde. A leköszönő amerikai elnök először vett részt nyilvános programon azóta, hogy feltüzelt támogatói megrohanták a törvényhozás épületét Washingtonban. A zavargásnak 5 áldozata és több tucat sérültje volt. Az események után Trumpot letiltották a közösségi oldalakról.

"Mielőtt belekezdenék, el szeretném mondani, hogy a szólásszabadság ellen soha nem látott támadás indult. A 25. alkotmánymódosítás nulla veszélyt rejt rám nézve, de visszatér majd, és kísérteni fogja Joe Bident és adminisztrációját. Vigyázz, mint kívánsz, ahogy mondani szokták. Az impeachment-hoax csak a folytatása az ország legnagyobb és leggonoszabb boszorkányüldözésének. Az eredménye rengeteg harag, széthúzás és fájdalom, sokkal több, mint amennyit sokan felfognak. Ez nagyon veszélyes az Egyesült Államok számára. Különösen a jelenlegi helyzetben" - mondta Donald Trump a mexikói határnál épült fal mellett. Trump egyébként hatalmas sikertörténetként beszélt a falépítési törekvésekről.

 Trumpot Rambóként ábrázoló zászló Kansasben Charlie Riedel/AP Photo
Trumpot Rambóként ábrázoló zászló Kansasben Charlie Riedel/AP Photo

Nő a nyomás az elnökön

A demokraták az ostrom óta azon dolgoknak, hogy az elnök ne tölthesse ki mandátumát. A képviselőház megszavazott egy határozatot, mely arra szólítja fel Mike Pence alelnököt, hogy a 25. alkotmánymódosítás értelmében mondassa le Trumpot.

Pence erre nem hajlandó, de több republikánus párttársa is bejelentette, hogy támogatni fogja az elnök ellen induló újabb impeachmentet. Köztük van a képviselőház harmadik legfontosabb republikánus képviselője, Liz Cheney is, aki az egykori alelnök, Dick Cheney lánya. A képviselőházban demokrata többség van, ezért ott gyakorlatilag biztosan elfogadják az impeachmentet.

A nagyobb kérdés a szenátus, ahol még a republikánusok vannak többségben, és ráadásul a testület kétharmadának támogatnia kell az elnök elmozdítására indított javaslatot. A New York Times értesülései szerint azonban a szenátus republikánus frakcióvezetője, Mitch McConnell örül az eljárásnak, mert lehetőséget biztosít arra, hogy a republikánus párt megszabaduljon Donald Trumptól. Trumpot a demokraták többek között felkelésre való felbujtással vádolják az impeachmentben, az eljárás megindításáról szerdán szavazhat a képviselőház.

Fegyveres tüntetésekre készülnek

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) szerint eddig 160 esetben indítottak vizsgálatot a Capitoliumnál múlt szerdán történtek kapcsán. Michael Sherwin, Washington D. C. szövetségi főügyésze azt mondta, eddig 70 vádemelés történt, de hozzátette: arra számít, hogy ez a szám több százra fog emelkedni.

"Tegnap az irodánk szervezett egy csapatot, amiben nagyon tapasztalt nemzetbiztonsági és korrupcióellenes ügyészek vannak. Egyetlen feladatot kaptak tőlem, hogy készítsenek lázadásról és összeesküvésről szóló vádiratokat a Capitoliumnál történt szörnyű események kapcsán. Ezek komoly vádak, 20 év börtön is járhat értük" - mondta a főügyész.

Washingtonban szigorítottak a biztonsági óvintézkedéseken, és a nemzeti gárdát is a fővárosba vezényelték. Az FBI arra figyelmeztetett, hogy több államban fegyveres tüntetések lehetnek Joe Biden január 20-án esedékes beiktatása miatt.

 Felfegyverzett Trump-párti tüntető egy vasárnapi demonstráción Ted S. Warren/Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.
Felfegyverzett Trump-párti tüntető egy vasárnapi demonstráción Ted S. Warren/Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Amerikai katonai vezetők is elítélték a Capitolium ostromát

Rendkívülinek mondható nyilatkozatban ítélték el magas rangú amerikai katonai vezetők kedden azt, hogy Donald Trump amerikai elnök hívei a múlt héten garázdálkodtak a washingtoni kongresszus épületében - számol be róla az MTI.

"Olyan cselekmények tanúi lehettünk a Capitolium épületében, amelyek összeegyeztethetetlenek a jogállamisággal. A szólás- és gyülekezési szabadság nem ad jogot bárkinek az erőszakra, uszításra és lázadásra" - áll az amerikai vezérkari főnököknek a hadsereg állományához intézett körüzenetében.

A nyilatkozat egyben megerősítette Joe Biden megválasztott elnök győzelmét és hangsúlyozta: a hadsereg elkötelezett "a polgári vezetés törvényes utasításai" teljesítése mellett. A dokumentum ugyanakkor nem említi Donald Trumpot, akinek több száz híve január 6-án este megostromolta a Capitoliumot, miután az elnök egy közeli, szabadtéri gyűlésen tartott beszédében feltüzelte és arra buzdította őket, hogy menjenek a kongresszus épületéhez.