Több mint 140 ezer fertőzöttet regisztráltak egy nap alatt Európában

2020.10.18

Vasárnap reggel 39,6 millió felett jár az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma a világon, a halottak száma átlépte az 1,1 milliót, a gyógyultaké pedig a 27 milliót a a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem adatai szerint. Európában továbbra is óriási sebességgel terjed a vírus, egyetlen nap alatt több mint 140 ezer fertőzöttet azonosítottak, ami azt jelenti, hogy nagyjából minden harmadik új vírushordozót a kontinensünkön regisztrálták. Rövidhírek Nyugat-Európából.

  • Tizenkétezer rendőr biztosította a kijárási tilalom első estéjét Franciaországban. Az ország középső régiójában és nyolc másik nagyvárosában összesen húszmillió ember kényszerült otthon maradni 21 óra után szombaton. A vendéglátóipar sok szereplője katasztrofálisnak ítélik meg az új intézkedést. A 24 óra alatt regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma közben újabb rekordot döntött Franciaországban, 32 ezer fővel.
  • Németországban Angela Merkel német kancellár fegyelmezettséget kért honfitársaitól: "A tudomány álláspontja egyértelmű. A vírus terjedésének gyorsasága a találkozások, az emberi érintkezések számán múlik. Ha most egy bizonyos ideig mindannyian jelentősen lecsökkentjük azon alkalmak számát, amikor nem a családtagjainkkal találkozunk, meg tudjuk állítani, és vissza tudjuk fordítani a növekvő esetszámok trendjét" - mondta Merkel szombati videóüzenetében.
  • Spanyolország 36 városában tüntettek szombaton az egészségügy privatizációja ellen. A demonstrálók szerint a spanyol betegellátás azért akadozik a koronavírus-járvány alatt, mert az állam beengedte a magánszektort a rendszerbe. Az országban már az egymilliót közelíti az azonsított fertőzöttek száma.
  • Olaszországban is egyre erőteljesebb a járvány második hulláma, ezért vasárnap új óvintézkedéseket jelent be Giuseppe Conte miniszterelnök. Szombaton majdnem 11 ezer új fertőzöttet regisztráltak, ami a pénteki csúcsdöntés után újabb rekordot jelent. Tavasszal egy kéthónapos, nagyon szigorú lezárással sikerült megfékezni a járványt az első európai gócpontnak számító országban. A nyári kedvezőbb időszak után az elmúlt tíz napban a járványgörbe felívelése miatt kétszer már szigorítottak az intézkedéseken, a maszkhasználat ma már szinte mindenhol kötelező, és a nyilvános eseményekre is komoly korlátozások vonatkoznak.
  • Belgiumban hétfőn jönnek az új szigorítások: a járvány lassítása érdekében este nyolc órától betiltják az alkoholárusítást, a bárok és szórakozóhelyek pedig maximum éjfélig lehetnek nyitva. A Magyarországéhoz hasonló lakosságú országban szombaton több mint 10 ezer fővel nőtt az azonosított fertőzöttek száma, és már átlépte a 200 ezret.