Több gorilla koronavírustesztje pozitív lett egy amerikai állatkertben

2021.01.12

Több gorilla koronavírus-tesztje is pozitív lett a San Diego-i állatkertben. Az Egyesült Államokban, és az egész világon ez az első eset, hogy emberszabásúakban is megtalálták a vírust. A fertőzést valószínűleg egy tünetmentes, maszkot viselő gondozótól kapták el. A kaliforniai szabályoknak megfelelően az állatkert december 6. óta nem fogad látogatókat.

"Azért teszteltük őket, mert az embereknél is tapasztalható, enyhe tüneteket láttunk rajtuk. Úgy gondoltuk, az lenne a legjobb, ha elővigyázatosságból tesztelnénk őket" - mondta Lista Peterson, az állatkert főigazgatója.

A szövetségi közegészségügyi hivatal adatai szerint körülbelül 9 millió ember kapott már oltást a covid19 ellen.

Bill de Blasio, New York főpolgármestere azt közölte, a városban 160 oltóközpont van nyitva, ezek közül kettő éjjel-nappal nyitva van. Ezekben az éjfél és hajnali 4 közötti időpontok teltek be leghamarabb. A városban elsőként a 75 év fölöttiek, a rendőrök, tűzoltók és tanárok kaphatják meg a vakcinát.

"Ez a helyes dolog. Jobb kipróbálni valamit ami segíthet, mint meg se próbálni. Sokan meghaltak, ez elég ijesztő, nem igaz?" - mondta egy tanár.

Nyolcvanéves vagyok, hat hónapja bezárva egy szobába, nem hagyhatom ki az oltást" - mondta egy férfi.

Az időpontokra jelentkezni kell, de egyelőre nem világos, ki mikor kerül sorra, az igények ugyanis nagyobbak mint a lehetőségek.

Az 1A fázisban a veszélyeztetett kórházi dolgozók és a gondozóházakban élők kaphatják meg az oltást. Utánuk jönnek az egészségügyi dolgozók, a 75 év fölöttiek, a tanárok, tűzoltók, rendőrök és közlekedési dolgozók. Az 1C fázisban a 65 év felettiek és a 16 évnél idősebb krónikus betegek.

Utánuk jönnek a bolti dolgozók és mindazok, akik ügyfelekkel találkoznak.