Több ezer szexuális bűncselekményt követtek el az angol-walesi katolikus egyház tagjai

2020.11.11

Több mint háromezer, gyermekek elleni szexuális bűncselekményt követtek el az angol-walesi katolikus egyház tagjai az elmúlt évtizedekben, derítette ki a brit kormány vizsgálata. A frissen publikált jelentés szerint ráadásul ez csak a bejelentett esetek száma, a valóság még rosszabb lehet.

"A katolikus egyháznak évtizedei voltak arra, hogy megreformálja magát, és elérje, hogy az eltussolás, az elkövetőkkel való együttműködés megszűnjön. De képtelen volt erre. Úgyhogy kormányzati beavatkozásra van szükség. A brit kormánynak kell elérnie, hogy ilyen ne történhessen többé" - mondta egy áldozatokat védő ügyvéd, Richard Scorer.

A jelentés megállapítja, hogy az egyház vezetője az ügyek kivizsgálása helyett inkább a szervezet megítélésének védelmére fókuszált.

"Sajnálom, nagyon-nagyon nyomorultul érzem magam amiatt, hogy ez megtörténhetett a katolikus egyházban, ötven éven keresztül. Most ismét ígéretet teszek arra, hogy minden tőlünk telhetőt megteszünk, helyesen fogunk reagálni" - nyilatkozta a jelentésben nevesített Vincent Nichols.

A zaklatások elszenvedői közül azonban sokan nem elégednek meg a westminsteri érsek szavaival.

"Nem elég, hogy megígéri, amit meg kell ígérnie. Kívülről kényszeríteni kell arra, hogy meg is csinálja. Nem bízom abban, hogy az egyház magától helyesen cselekene" - mondta egyikük, Kim Kirby.

Alig néhány esetet vizsgáltak ki

A brit egyházhoz érkezett többezer bejelentést csupán 177 esetben követte bűnvádi eljárás, és 133 elmarasztaló ítélet született 1970 és 2015 között. A zaklatások pedig nem álltak le, 2016 óta is minden évben száznál több bejelentés érkezik ilyen jellegű bűncselekményekről.

A jelentés szerint a vizsgálatot végző bizottság "elborzasztó" beszámolókat hallott egyházi személyiségek által gyermekek ellen elkövetett nemi erőszakról és szexuális indíttatású szadista bántalmazásokról. Olyan áldozat is volt, akit 11 és 15 éves kora között több százszor bántalmazta egy pap, aki minden ilyen incidens után meggyóntatta őt. Sőt, azt is egyértelművé tette számára, hogy nővére akkor maradhat a helyi egyházi iskola növendéke, ha ő engedelmes lesz.

A jelentés szerint a Vatikán nem volt együttműködő a nyomozás során.