Titkos záradékkal hárítja az EU-ra a felelősséget a vakcinagyártó

2020.09.03

Az Európai Unió tagállamai is felelősséget vállalnak a koronavírus elleni oltóanyagok gyártóival együtt abban az esetben, ha a jövőben perek indulnak az esetleges mellékhatások miatt. Ez szerepel abban a titkos záradékban, amelyről a Financial Times számolt be először és amelynek létezését most az Európai Bizottság szóvivője is megerősítette. Aktivisták a dokumentum nyilvánosságra hozatalát követelik.

Az Európai Unió szeretne segíteni abban, hogy a koronavírus elleni oltóanyag minél előbb elkészüljön. Ezzel indokolja Brüsszel annak a záradéknak a megkötését, amely az AstraZeneca nevű céggel kötött oltóanyag-vásárlási szerződés része. Így a gyógyszercégek mellett az Európai Unió tagállamai is beszállnak a költségekbe abban az esetben, ha a cég pereket veszít a koronavírus-oltás mellékhatásai miatt. A dokumentum nem nyilvános, és újabb hasonló megállapodások jöhetnek a további oltóanyaggyártókkal.

"Érdekünkben áll, hogy a lehető leghamarabb elkészüljön az oltóanyag, épp ezért vettük bele a szerződésekbe azt, hogy a gyártókat kompenzálni kell bizonyos felelősség helyzetekben - mondta a bizottság szóvivője, Vivian Loonela.

A gyógyszeripar elsődleges célja az, hogy elkerüljék az esetleges hosszadalmas pereket. Azt mondták, hogy ez a jogi megoldás a páciensek érdekét is szolgálja.

"A kormányok létrehozhatnának egy alapot, amely akkor lépne életbe, ha egy oltóanyag bizonyos reakciót vált ki. A polgárok így bízhatnának abban, hogy gyorsan hozzáférnének ezekhez az alapokhoz" - mondta az Európai Gyógyszeripari Szövetség szakértője, Andy Powrie-Smith.

Aktivisták elutasítják a titkolózást és teljes nyilvánosságot követelnek a záradékok ügyében. Az ügy szerintük az oltásellenes tábor malmára hajtja a vizet.

"Szükségtelen hangsúlyozni, hogy az átláthatóság alapvető fontosságú az oltásoknál a bizalom megszerzésénél. Az embereknek bízniuk kell az egészségügyi vészhelyzet kezelését és a páciensek biztonságát illetően is. Ezek érzékeny ügyek, amiket nem szabad zárt ajtók mögött tárgyaló hivatalnokokra bízni" - mondta az Európai Közegészségügyi Szövetség szakértője, Yannis Natsis.

A tagállamok nevében az Európai Bizottság tárgyal az oltóanyag beszerzéséről. Nagy tételben ugyanis kedvezőbbek a feltételek.

Az AstraZeneca nevű céggel 300 millió adag vakcina megvásárlásáról írtak alá szerződést. Négy másik céggel pedig szándéknyilatkozatot írtak alá. Ők elvileg hasonló záradékra számíthatnak az anyagi felelősség megosztásáról. A tagállamok lakosságarányosan kapnak majd az oltóanyagból. Azonban a gazdagabb országok felvásárlásba kezdhetnek.

"Aggódom amiatt, hogy a gazdagabb országok már a korai szakaszban képeseket vásárlási kötelezettségvállalást tenni, miközben a szegényebbek nem" - mondta egy gyógyszeripari szakértő, Elen't Hoen.

Az Európai Bizottság a szegény országok számára létrejött oltóanyag-alapba is fizet, hogy segítse a hozzáférésüket a vakcinához.