Tiltakoznak az amazóniai vasút ellen

2021.09.14

Ötven európai parlamenti képviselő írt levelet Jair Bolsonaro brazil elnöknek, melyben az amazóniai bennszülöttek elleni erőszakra hívják fel a figyelmet.

A dokumentum szerint egyre több területet foglalnak el az őslakosok elől, amely ellen az érintettek már az ország fővárosában is tüntettek, de mindeddig hiába.

Az ENSZ is aggódik az indiánok és a környezetvédők elleni támadások miatt. A Global Witness nevű szervezet felmérése szerint Brazília a negyedik helyen áll azon a listán, amelyen a környezetvédők ellen elkövetett gyilkosságok alapján rangsorolják az országokat.

A figyelmeztetések ellenére a brazil kormány továbbra is támogatja a Ferrograo-projektet, amely 1000 kilométer mélyen benyúlna Amazóniába, hogy könnyebé tegyék az őserdők helyén kialakított szántóföldeken megtermelt kukorica és szója elszállítását.

Brazíliában évente 10 ezer négyzetkilométernyi erdőt vágnak ki, hogy mezőgazdasági ültetvényeket alakítsanak ki. A brazil kormány szerint erre azért van szükség, mert a Föld népessége növekszik, és az emberek élelemmel való ellátásához szükség van új termőföldekre.