Testi épségüket kockára téve is mentik az emberek a koalákat Ausztráliában

2020.01.06

Megállás nélkül mentik az erszényeseket az erdőtüzek sújtotta Ausztráliában. Egy vadász életét kockáztatva kilenc koalát mentett meg a biztos tűzhaláltól Victoria államban. Patrick Boyle és barátja észrevett ugyanis egy koalát mászni az égő eukaliptuszerdő közelében. A 22 éves Boyle utánament, hogy kihozza, de a helyszínre érve meglátott egy másik állatot is, majd egy harmadikat és negyediket.

A fiatal vadász azt mondta, sok olyan állatot látott, akiket már nem menthetett meg.

A délen fekvő Kenguru-sziget vadasparkjába a helyiek is sorra hozzák a sérült és kiszáradt koalákat és kengurukat. "Naponta kapnak fájdalomcsillapítót az állatok, súlyos és könnyebb égési sérülésekkel egyaránt kezeljük őket" - mondta a vadaspark társalapítója, Dana Mitchell.

A szakemberek becslései szerint a tüzekben eddig már több ezer nagy erszényes pusztulhatott el és kérdéses, hogy egy egérszerű, ugyancsak erszényes fajta túlélhette-e a katasztrófát.

A kormány az eddigi dollár-tízmilliókon felül további kétmilliárd dollárt különít el, hogy segítse a közösségeket.

"Ez a kétmilliárd dollár pótlólagos vállalás, mert többletköltségek merültek fel. Az emberéletekre és az újrakezdésre fókuszálunk, nem az anyagi vonzatokra" - hangsúlyozta Scott Morrison miniszterelnök, aki azt is bejelentette, hogy létrehoznak egy Nemzeti Bozóttűz-újjáépítési Alapot, illetve a Brit Nemzetközösség is kétmilliárd dollárral támogatja az újjáépítést az elkövetkező két évben.

Közben a hatóságok arról számoltak be, hogy Új-Dél-Wales államban további két ember eltűnt. Az előrejelzések szerint eső és hűvösebb időjárás várható, ami segíti majd a tűzoltók munkáját, azonban még a héten ismét hőség várható. Az országban még hónapokig pusztíthatnak a bozóttüzek.