Tényadatok a brexit hatásáról - leállt a brit gazdaság

2019.10.15

Negatív csúcsokat döntöget az angol font, leállt a brit gazdasági növekedés, a hiány pedig évtizedes rekordokat érhet el. Most már tényadatok mutatják, hogy a brexit és a körülötte kialakult brit paródia milyen hatással van az Egyesült Királyság gazdaságára.

A brit statisztikai hivatal legfrissebb összesítése szerint a termelékenységi adatok azt mutatják, hogy az elmúlt négy negyedévben egy olyan sem volt, ahol növekedést lehetett volna kimutatni.

Év-per-év alapon harmadik negyedévében 0.2%-os a visszaesés, a tavalyi negyedik és az idei első negyedévben stagnálás volt tapasztalható, míg az április és a június 0.5% esést mutat.

Egy kutatás szerint, ha megállapodás nélkül hagyja el Nagy-Britannia az Európai Uniót, akkor a a hiány a 60-as évek óta nem látott csúcsokat érhet el.

Egy másik elemzés szerint ez azt jelentheti, hogy a brit gazdaságnak hitelekre lesz szüksége, amely elérheti a 110 milliárd eurót is, ami ahhoz fog vezetni, hogy a hiány mértéke megközelíti majd a bevételek 90%-át. Ami leginkább akkor jelent bajt, ha egy gazdaság nem működik, Nagy-Britanniában pedig most ez a helyzet.