Társadalmi nyomásra írják át a francia nemzetbiztonsági törvényt

2020.12.01

Átírják a munkájukat végző rendőrökről készített felvételek közzétételének tiltásáról szóló cikkelyt az új francia nemzetbiztonsági törvényben. A cikkely szerint akár börtönbüntetéssel is sújtható lenne, aki olyan felvételt hoz nyilvánosságra, mint az a videó, amelyen az azóta őrizetbe vett rendőrök egy színes bőrű producert brutálisan megvertek.

A hétvégén több francia városban tüntettek a jogszabály visszavonásáért. Sokan attól tartanak, hogy a törvény megakadályozná a rendőrségi visszaélések dokumentálását.

A kormánypárt (LREM) frakcióvezetője, Christophe Castaner úgy nyilatkozott, hogya nemzetbiztonsági törvény vitatott cikkelyét a társadalmi nyomás hatására írják át. A korábbi belügyminiszter azzal indokolta a módosítást, hogy a lakosság úgy véli, a jogszabállyal (24. cikkely) veszélybe került az információhoz való jog, a rendőrség tevékenységének törvényes ellenőrzése.

Más véleményen van a jelenlegi belügyminiszter. Parlamenti bizottsági meghallgatásán Gerald Darmanin visszautasította a jogszabály teljes visszavonását.

- A rendőrség, illetve a sajtószabadság védelme nem versenyeznek, hanem kiegészítik egymást. Nem győzhetik le a másikat, és nem győzhetnek a másik nélkül - mondta a francia belügyminiszter.

A hétvégi tüntetések némelyikén összecsapásokra is sor került a tüntetők és a rendfenntartók között.

A producert bántalmazó négy rendőr ellen a párizsi ügyészség hétfőn vádat emelt. Ketten előzetes letartóztatásban vannak, ketten rendőri felügyelet alá kerültek.