Talajmintát vettek a Bennu aszteroidáról

2020.10.21

Sikerült talajmintát gyűjtenie az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) Osiris-Rex nevű űrszondájának a Földtől 330 millió kilométerre lévő Bennu aszteroida felszínéről.

Kutatók szerint az aszteroida építőköveket őrizhet a Naprendszer 4,5 milliárd évvel ezelőtti kialakulásának idejéből, és azt várják, hogy a minták magyarázatot adhatnak a földi élet kialakulásának módjára.

A programot vezető kutató, Dante Lauretta azt mondta, a távirányítású űrszonda megtette, amit lehetett, innen már a Bennun múlik, hogy a mintavétel sikeres volt-e.

A szintén a Nap körül, a Földéhez hasonló távolságban, de más pályán keringő, mintegy 510 méter átmérőjű aszteroida célzónájából az űrszonda vákuumos eljárással, 4 és fél órás művelettel szívott fel mintát.

A terv mintegy két kiló, de minimum 60 grammnyi talajminta begyűjtése volt, hogy a mennyiség megfelelő-e, az egy-másfél héten belül derülhet ki.

Amennyiben nem sikerült begyűjteni a minimálisan megszabott anyagmennyiséget, az űrszonda később, legfeljebb kétszer próbálkozhat, mielőtt 2023-ban visszatér a mintákkal a Földre.