Tajvan az új Hongkong?

2020.09.03

Tajvan szeptember 2-án bemutatott új útlevelén - a korábbihoz képest - szemmel láthatóan nagyobb betűkkel szerepel az ország elnevezése, miközben a korábbi felirat, a Kínai Köztársaság ugyancsak tapinthatóan zsugorodott. Így szándékozzuk megszüntetni a kínaiak és a kínai állampolgárok megkülönböztetéséről kialakult félreértéseket - idézi a BBC a tajvani illetékeseket.

A tajvani útlevél mellesleg igencsak csak keresett a feketepiacon: akár 10-100 ezer dollárt is elkérnek érte - írja a Prensa Latina.

Tajpej független államnak, Kína elszakadt tartományának tartja Tajvant.

A pekingi külügyi szóvivő az új útlevél bemutatására úgy reagált: a formatervtől függetlenül Tajvan "Kína elidegeníthetetlen része".

A tajvani külügyminiszter szeptember 2-án mutatta be az új útlevelet
A tajvani külügyminiszter szeptember 2-án mutatta be az új útlevelet

Maga a kínai külügyminiszter azonban ennél még élesebben kelt ki azok után, hogy Miloš Vystrčil, a cseh szenátus elnöke minapi tajvani látogatása során tagoltan, mandarin nyelven azt mondta "tajvani vagyok":

Ezzel Kennedy emlékezetes beszédét idézte fel. Az amerikai elnök ugyanis 1963-ban kijelentette: "Ich bin ein Berliner", azaz "berlini vagyok", és ezzel fejezte ki szolidaritását a hidegháború kellős közepén a nyugat-németországi nagyváros lakóival.

Vang Ji külügyminiszter most - egyáltalán nem diplomatikusan - azt mondta, hogy Vystrčil úr "átlépte a vörös határt", amiért "súlyos árat fog fizetni".

Tajvant ma mindössze néhány ország ismeri el független államnak. Kína erélyes össztűz alá vesz minden országot, tisztségviselőt vagy üzletembert, aki a szigetország szuverenitásáról beszél.Az Egyesült Államokból legutóbb Alex Azar, egészségügyi miniszter látogatott Tajvanba, sőt Caj Jing-ven elnökasszonnyal is találkozott.

"Kína élesen ellenez minden hivatalos kapcsolatot az Egyesült Államok és Tajvan között" - mondta akkor a pekingi külügyi szóvivő, és óva intette Washington, hogy Tajvan függetlenségére utaló téves jelzéseket adjon.

Tajvan egyébként eredményesen védekezik a koronavírus-járványban, tapasztalatait azonban nem oszthatja meg az Egészségügyi Világszervezetben, mert Kína 2016-ban kiközösíttette a WHO-ból.

Peking az Egy Kína elvére hivatkozva azzal fenyegetőzik, hogy - Hongkonghoz hasonlóan - előbb-utóbb érvényesíti az egyelőre két különálló ország egységes vezetésének gyakorlatát.

Akár erőszakkal is.