Tagadja az AstraZeneca, hogy időseknél nem mőködik a vakcinája

2021.01.26

A német Handelsblatt és a Bild is arról írt hétfőn este, hogy az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem közös fejlesztésű oltóanyaga több vizsgálat szerint mindössze 8, illetve kevesebb mint 10 százalékos hatékonyságot produkált a 65 év feletti beoltottak körében.

Az Oxford-AstraZeneca vakcina   -   Szerzői jogok  Bruna Prado/AP Photo
Az Oxford-AstraZeneca vakcina - Szerzői jogok Bruna Prado/AP Photo

A német hatóságok emiatt attól tartanak, hogy a vakcina csak olyan engedélyt kaphat az Európai Gyógyszerügynökségtől, ami szerint 65 éve felettieket nem lehet oltani az AstraZeneca vakcinájával.

A brit-svéd gyógyszergyártó válaszában teljesen tévesnek nevezte a német média állításait, amely szerint a Covid-19 elleni vakcinájuk alacsony hatékonyságú az idős embereknél. Azt álítják, hogy az oltónyagot engedélyező brit hatóság az időseknél is használhatónak minősítette a készítményt. Hozzátették, hogy a tesztek során az idős embereknél is erős immunválaszt mutattak ki a vértesztek.

Nagy-Britanniában december 30-án engedélyezték az AstraZeneca két vakcinából álló oltását, és nem határoztak meg hozzá életkori határt. Az oltóanyaggal az egészségügyben dolgozókat és azidőseket kezdték beoltani.

Az AstraZeneca 55 évesnél fiatalabb résztvevőkön kezdte meg az oltásának tesztelését Nagy-Britanniában, mert a vizsgálatnál az egészségügyi személyzetre és a védekezés első sorában doglozókra összpontosítottak. Az időseknél később kezdődött meg a tesztelés, ezért a pontos, megbízható eredmények is később érkeznek majd.

Az Oxfordi Egyetem kutatóinak még december 8-án jelent meg tanulmánya a The Lancet című orvosi folyóiratban miközben még Nagy-Britanniában és Brazilíában is zajlottak a vakcinakísérletek és az idősek esetében ekkor még a hatákonysági adatok korlátozottak voltak.