Szúrópróbaszerű ellenőrzések lehetnek az iskolákban

2020.09.15

A magyarországi oktatási intézményekben bármikor felbukkanhatnak a járási hivatalok népegészségügyi szakemberei, hogy ellenőrizzék a higiénés előírások betartását: azt, hogy rendesen kitakarítottak-e és rendelkezésre áll-e a megfelelő mennyiségű fertőtlenítőszer.

A Magyar Nemzet értesülései szerint "a diákok és pedagógusok védelmében elrendelt, szúrópróbaszerű ellenőrzéseket Müller Cecília országos tiszti főorvos kérésére végezték, illetve végzik a járási hivatalok illetékesei."

További szigorítások maszkügyben

A Fővárosi Közgyűlés hétfőn elfogadta a főpolgármester javaslatát, hogy a mozikban és színházakban, valamint a hasonló intézmények zárt tereiben, továbbá a piacokon, boltokban, a társasházi közgyűléseken legyen kötelező az orr- és szájnyílást eltakaró maszk használata. Aki ezeken a helyeken nem, vagy nem megfelelően hord maszkot, 15 000 forintig terjedő helyszíni bírságot szabhatnak ki rá, a hely tulajdonosa pedig 50 000 forint közigazgatási bírságot kockáztat.

A tömegközlekedésben már a múlt héten bevezettek egy 8000 forintos pótdíjat, aminek hatására jelentősen javult a maszkviselési hajlandóság a BKV járművein.