Szükségállapot lép életbe Spanyolországban

2020.03.16

"Éppen arról értesítettem az államfőt, hogy 15 napos szükségállapotot rendelünk el Spanyolországban a szombati rendkívüli kormányülésen" - jelentette be a spanyol miniszterelnök.

Pedro Sánchez az intézkedés céljának azt nevezte, hogy mozgósítani tudják az állam erőforrásait a koronavírus-fertőzés további gyors terjedésének megfékezésére. Szerinte nagyon kemény hetekre lehet számítani, nem zárható ki, hogy a jövő héten már a 10 ezret is meghaladja a betegek száma.

Az országban 24 óra alatt több mint ezerrel nőtt a fertőzöttek száma, pénteken már túllépte a 4200-at. A járványnak eddig 120 halálos áldozata van.

A szükségállapot elrendelésével a madridi kormány rendkívüli intézkedéseket vezethet be: például korlátozhatja az emberek szabad mozgását, teljes városokat, tartományokat zárhat le vagy akár az egész országot; beavatkozhat a kereskedelembe és az iparba; átcsoportosíthat embereket kulcsfontosságú pozíciókba vagy nyugdíjban lévőket visszahívhat dolgozni.

Spanyolországban még csak egyszer vezettek be szükségállapotot, 2010-ben, amikor a légi irányítók sztrájkja miatt le kellett zárni a spanyol légteret.