Szükségállapot Bangkokban a kormányellenes tüntetéshullám miatt

2020.10.15

Korlátozó intézkedésekkel és letartóztatásokkal próbálja megfékezni az egyre hevesebb lakossági tiltakozást a kormány Thaiföldön.

A gyülekezést mindössze négy főig engedi, szigorította a hírközlésre, illetve a tömegközlekedés igénybevételére vonatkozó szabályokat, és utcára vezényelt legalább 15 ezer rendőrt Bangkokban. A helyi sajtó úgy tudja, hogy a megmozdulások két legfőbb szervezőjét, Anon Nampát és Parit Csivarakot őrizetbe vették.

Ez olaj a tűzre, a sokezres tüntetések után bevezetett rendszabályok csak fokozzák a feszültséget, ami a 2014-ben katonai puccsal hatalomra került vezetés körül kialakult.

A kormány lemondását, a monarchia reformját, ezen belül az uralkodó jogkörének szűkítését és új alkotmányt követel a nép az egyetemi ifjúság vezetésével. A hadsereg főparancsnoka, Prajuth Csan-ocsa tábornok, aki a puccs óta a kormány élén áll, megígérte mindezt a hatalomátvételkor.

A legutóbbi tiltakozáshullám nyár közepén indult, akkor még főleg diákok részvételével, de mostanra az összes társadalmi csoport képviselteti magát tüntetéseken.