Szlovákia: a Szputnyik V vakcina megbuktatta a kormányt, mégsem oltanak vele

2021.04.02

Kedden ért véget a kormányválság Szlovákiában, miután Zuzana Caputova államfő elfogadta a miniszterelnök Igor Matovic lemondását, és kormányalakítási megbízást adott utódjának, az addigi pénzügyminiszter Eduard Hegernek. Matovic a Szputnyik V vakcinabeszerzésbe bukott bele, annak ellenére, hogy Szlovákiában eddig még senkinek nem adtak be orosz oltóanyagot.

Zuzana Eliásová a szlovák egészségügyi minisztérium szóvivője

A pozsonyi kormánykoalíción belül régóta feszült volt a helyzet, de azt talán Igor Matovic sem gondolta, hogy március 1-én kezdődik meg számára az utolsó tánc. A kassai repülőtéren akkor landolt az a gép, amely a Szputnyik V vakcinákat hozta Oroszországból. Akkor 200 ezer adag érkezett, és még további 400 ezret vártak márciusban, de azt nem küldték végül el Oroszországból. Ezzel Magyarország után Szlovákia lett a második uniós tagállam, amely Szputnyikot vásárolt.

Pár hét alatt a koalíciós pártok között annyira elmérgesedett a viszony, hogy az a kormányfő bukásához vezetett, de előrehozott választásokat senki nem akart.

Zuzana Eliásová a szlovák egészségügyi minisztérium szóvivője

Az első uniós ország, amely a koronavírus-járvány kezelésébe bukott bele

Matovic számára a bukása kérdőjeleket vethet fel, hiszen továbbra sem oltanak Szlovákiában Szputnyikkal. A Szlovák Állami Gyógyszer-ellenőrzési Ügynökség (SÚKL) ugyan már átadta a hivatalos állásfoglalását az egészségügyi minisztériumnak, de utóbbi még a laboreredményekre vár.

A Sme napilap értesülései szerint a SÚKL-nak fenntartásai vannak a vakcina alkalmazásával kapcsolatban, de ezt az ügynökség még nem erősítette meg. Április 6-ra, keddre ígértek hivatalos tájékoztatást.

Továbbra is érvényes, hogy folynak a szóban forgó vakcina laboratóriumi tesztjei, ezek eredményéről átfogó tájékoztatást fogunk adni.
Zuzana Eliásová a szlovák egészségügyi minisztérium szóvivője

Az orosz oltóanyag tesztjeit állatokon, tengerimalacokon és egereken már elvégezték Szlovákiában. Hivatalosan lehetne oltani a Szputnyikkal, hiszen arra Marek Krajci azóta lemondott egészségügyi miniszter kivételes engedélyt adott. Most úgy tűnik, hogy a Szputnyik-oltások megkezdése az új minisztériumon múlik, de a szlovák sajtó szerint a tárca a brüsszeli engedélyre vár, ami nem valószínű, hogy a közeljövőben megtörténik.

Az előző pozsonyi kormány kétmillió adag vakcinát vásárolt Moszkvától. Szlovákiában jelenleg három oltóanyagot adnak be, a Pfizer-BioNTech-ét, az AstraZenecáét és a Modernáét. Eddig 737 ezren kaptak legalább egy dózist.

Az uniós újraelosztás alapján június végéig további 687 ezer Pfizer-BioNTech-oltóanyag érkezik Szlovákiába.

Meghosszabbították a veszélyhelyzetet

A pozsonyi parlament 25. ülésszakának utolsó napján a képviselők megszavazták a veszélyhelyzet meghosszabbítását, ezúttal újabb 40 napra.

Szlovákiában az elmúlt napon 87-en vesztették életüket a koronavírus-járvány miatt, az elhunytak száma 9877-ra nőtt. Csütörtökön 1385 új fertőzöttet regisztráltak.