"Szívünk kamrája": látogatási tilalom alatt is találkozhatnak a családok a szívkórházban

2020.12.09

A járványhelyzet miatt az egész országban bevezetett látogatási tilalom ellenére találkozhatnak szeretteikkel a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben ápolt betegek. A szívkórház az ünnepekre való tekintettel elkülönített egy kisebb kabint, ahol már csak egy üvegfal választja el a pácienst a családjától. Egy eldobható kesztyűn keresztül pedig meg is érinthetik egymást.

Szilágyiné Ágnes 40 éve házas. Férjét két hete nem látta, egy hete műtötték. A "szívünk kamrája" nélkül karácsonyig nem is tudtak volna találkozni, mert pár nap múlva még szanatóriumba kell mennie. Ha minden jól megy, Karácsonyra már hazamehet. "Otthon a szerettei körében fog gyógyulni, és akkor minden rendben lesz, tudom, hogy erős, akarja is a gyógyulást, úgyhogy biztos, hogy minden rendben lesz" - reméli Ágnes.

A kórházban abban hisznek, hogy a találkozás és az érintés a gyógyulásban is segít - nem beszélve arról, hogy az intenzív osztályon ápoltak számára is motivációt, reményt jelenthet, hogy amint kikerülnek, van lehetőségük valamilyen formában találkozni a szeretteikkel.

A kamra azoknak készült, akiknek hosszabb lábadozási időre van szükségük, nem tudnak pár nap után hazamenni. "A szívelégtelen betegek, a szívműtéten, érműtéten átesett betegek, szívtranszplantáción, műszívbeültetésen átesett betegek, és már vannak olyan jó állapotban, hogy le tudnak ide jönni, vagy le tudjuk őket ide hozni. Ők azok, akiknek igazán számít ez a kamra" - mondta Andréka Péter, a kórház főigazgatója.

A teljes körű látogatási tilalom miatt a kórház területére nem léphetnek be a hozzátartozók. A kamra viszont még az aula területén van. Ez Magyarországon egy egyedi kezdeményezés, de egyre több kórház érdeklődik és tervez hasonlót.