Szijjártó kemény üzenetet küldött az EU-nak Ankarából

2020.12.08

Szijjártó Péter diplomáciai és gazdasági együttműködésről tárgyalt Ankarában. Élesen bírálta az Európai Unió migrációs politikáját, illetve nemzetközi fellépését.

A magyar külgazdasági és külügyminiszter Törökország mellett foglalt állást Brüsszel ellenében a 2016-ban kötött menekültügyi megállapodással kapcsolatos elszámolási vitában.

"Vagy tetszik, vagy nem tetszik egyeseknek, a helyzet továbbra is az, hogy az Európai Unió biztonsága jelentős részben Törökország kezében van" - érvelt Szijjártó.

A török diplomácia vezetőjével közösen tartott sajtótájékoztatón sürgette Brüsszelt, hogy hiánytalanul fizesse ki Törökországnak azt a hatmilliárd eurót, amelyet a megállapodásban vállalt. Ezzel összefüggésben ismét bírálta az uniós menekültpolitikát, és úgy fogalmazott, hogy "Brüsszelnek maga mögött kellene hagynia a kettős mércét és a képmutatást" a nemzetközi együttműködésben.

Diplomácia

Egy újságírói kérdésre válaszolva felajánlotta a magyar kormány segítségét Törökország és Görögország hétről hétre súlyosbodó tengeri konfliktusában. A török külügyminiszter, Mevlüt Çavuşoglu szerint az Európai Uniónak kell vállalnia ezt a szerepet.

Azzal számolnak, mondta, hogy az Uniót stratégiai és racionális megfontolások vezérlik. Arra számítanak, hogy konstruktív szerepet vállal a pillanatnyi problémák megoldásában. "Brüsszelnek őszinte, tehát egyenes közvetítőnek kell lennie ebben a vitában - mondta a török külügyminiszter.

Görögország és Törökország a Ciprus mentén fekvő, tenger alatti gázmezők kitermelésének jogát vitatja harmadik hónapja. Ankara hadihajókat is kivezényelt a kísérleti fúrásokat végző flottája védelmére.

 A magyar és a török diplomácia vezetőjének közös sajtótájékoztatója AP/Turkish Foreign Ministry
A magyar és a török diplomácia vezetőjének közös sajtótájékoztatója AP/Turkish Foreign Ministry

Gazdaság

Szijjártó Péter a keddi tárgyalásokkal összefüggésben részletesen kitért a kétoldalú kapcsolatok legújabb eredményeire, így a magyar Eximbank százmillió dolláros hitelkeretére, amellyel kifejezetten a magyar és a török cégek együttműködését támogatja, illetve a török Vakifbank magyarországi fióknyitására.

Emlékeztetett arra, hogy a Turkish Airlines Cargo heti három helyett már négy budapesti járatot indít, és kelet-európai központját Budapestre helyezte át. Szóba került a gázellátás több lábra állítása is, ebben Törökország fontos partner, mondta a miniszter, hiszen a tervek szerint egy éven belül meglesznek a feltételei annak, hogy Magyarország a Kaszpi-tenger térségéből is vásárolhasson gázt.

Beszámolt arról is, hogy sikerült megállapodniuk a kereskedelmi forgalmat érintő több részletkérdésben, és így még kiszámíthatóbbá válik a járvány miatti válság idején is jól vizsgázó magyar-török gazdasági együttműködés.