Szijjártó és kollégái hétfőn döntenek az Európai Bizottságról

2019.11.25

Az Európai Unió Külügyek Tanácsának fejlesztéspolitikával foglalkozó ülésén hétfőn döntenek az új Európai Bizottság összetételéről, így Várhelyi Olivér EU-biztosi kinevezéséről is. A tanács ülésén Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter képviseli Magyarországot - közölte a tárca vasárnap az MTI-vel.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleményében azt írta: amennyiben a Tanács jóváhagyja a biztosok személyét, az Európai Parlament november 27-én dönt a bizottság megválasztásáról. A testület december 1-én léphet hivatalba.

Három pótbiztos, egy hónapos csúszás

Ursula von der Leyen bizottságáról eredetileg október végén döntöttek volna, és november 1-én kezdte volna meg a munkát. A késedelemnek 3 oka volt: a francia, a magyar és a román biztosjelölt.

Míg a magyar és a román jelölt az eljárás új, nulladék lépcsőfokán vérzett el, addig a francia politikust a meghallgatáson "buktatták meg" az EP-képviselők. Mindhárom ország vezetőjétől új neveket kért Von der Leyen. Románia esetében erre kicsit többet kellett várni, ugyanis időközben egy bizalmatlansági indítvánnyal megbuktatták a szociáldemokrata kormányt. Az új kormányfő Ludovic Orban volt az egyetlen a három pótjelöltet állító politikus közül aki teljesítette a megválasztott bizottsági elnök kérését, és két politikust nevezett meg: egy férfit és egy nőt.

Várhelyi Olivér magyar biztosjelöltnek a meghallgatása után még válaszolnia kellett írásban több, szóban is elhangzó kérdésre. Majd múlt héten hétfőn újra döntöttek a személyéről, ezúttal megvolt a kétharmados többsége, így elhárult az utolsó akadály az Európai Bizottság jóváhagyása előtt. A Külügyek Tanácsa az első lépés, szerdán reggel 9-től az Európai Parlament vitázik majd a biztosokról, és délben szavaznak a testületről.