Szigorított az abortusztörvényen a lengyel alkotmánybíróság

2020.10.23

Alkotmányellenesnek mondta ki a beteg, akár több hónapos magzatok művi vetélését lehetővé tevő előírást a lengyel alkotmánybíróság.

Az abortusz ellen kampányolók örömmel nyugtázták a döntést, mely szerint a terhesség megszakítása csak akkor engedélyezett, ha az erőszak vagy vérfertőzés következménye, illetve, ha veszélyezteti az anya egészségét.

Az Európai Bizottság emberi jogi biztosa, Dunja Mijatovic a közösségi médián keresztül úgy reagált, hogy a döntés sérti az emberi jogokat és sok lengyel nőt arra sarkall, hogy engedély nélkül vagy külföldön végeztessenek terhességmegszakítást.

Varsóban az abortuszt támogatók is demonstráltak: többek közt "Nem az abortusz tiltására" vagy "Ítélet a nők ellen" táblákkal vonultak fel.

Ezzel egybecseng a genfi "Reproduktív jogok" központ európai igazgatójának véleménye.

- A döntés nagyon nehéz helyzetbe hozza az abortuszt választó nőket, veszélyezteti az egészségüket és szembe megy az Európai Unió emberi jogi mechanizmusával. Az amúgy is sérülékeny, megalázó helyzetben lévő nők számára még inkább megnehezíti a körülményeket - mondja Leah Hoctor.

Európában a mélyen vallásos Lengyelországban van az egyik legszigorúbb abortusztörvény.

A szigorítást megszilárdító jogi folyamat tavaly indult és főleg a kormányzó nacionalista "Jog és Igazságosság" párt politikusai szorgalmazták.