Szigorítások két német tartományban

2020.12.09

Újabb bezárásokra és korlátozó intézkedésekre kényszerülnek a kormányok Európa-szerte a koronavírus-járvány második hulláma miatt. Az utóbbi egy hétben a világon észlelt Covid-fertőzések csaknem 40 százalékát Európában regisztrálták. Összesen már több mint 20 millióan fertőződtek meg azóta, hogy a kontinensen felütötte fejét a kór az év elején.

Németország két tartományában is szigorítják a járványügyi intézkedéseket. Bajorországban szerdától bezárják az iskolákat és az üzleteket, illetve éjszakjai kijárási tilalmat vezetnek be. A helyzet Szászországban a legsúlyosabb, ott az utóbbi hét napon százezer lakosonként 319 új fertőződést regisztráltak. A bankfiókok és a mindennapi élethez nélkülözhetetlen üzletek - szupermarketek, benzinkutak, gyógyszertárak - kivételével minden bolt bezár. Szigorítják az ellenőrzéseket a lengyel és a cseh határon.

Szlovákiában a tömeges tesztelés után egy héttel 60 százalékkal csökkent az újonnan azonosított fertőzöttek száma. A munkáltatókat arra kérték, hogy csak akkor engedjék munkába dolgozóikat, ha igazolásuk van arról, hogy negatív lett a gyorstesztjük. Azoknak, akik pozitív mintát produkálnak, 10 napra otthon kell maradniuk, de ez idő alatt is teljes fizetést kapnak. Hétfőtől újranyithatnak azok a szlovákiai iskolák, amelyekben koronavírustesztet végeznek minden diákon és alkalmazotton.

Az Egyesült Királyságban kedden megkezdődött az emberek tömeges beoltása. A világon elsőként a szigetországban hagyták jóvá múlt héten egy koronavírus-vakcina alkalmazását. Boris Johnson kormányfő ennek ellenére óvott a túlzott várakozásoktól. Londonban és környékén az utóbbi napokban ismét emelkedett a fertőzések száma.