Szerelmi viszony miatt menesztették a McDonald's vezérét

2019.11.04

A MeToo hulláma utolérte az a Mcdonalds-ot is. Az amerikai gyorsétteremlánc azonnal hatállyal menesztette Steve Easterbook eddigi elnök-vezérigazgatót, miután kiderült, hogy szerelmi viszonyt folytatott egy alkalmazottal. A cég közleménye szerint, ezzel megsértette a társaság alapelveit, valamint a kapcsolat befolyásolta az ítélőképességét.

A menesztett vezér az alkalmazottaknak írt emailban elismerte, hogy komoly hibát követett el, és elfogadta az igazgatótanács döntését.

Easterbook vezetése alatt a több mint 100 országban működő 38 ezer étterem megduplázta tőzsdei értékét, és a nettó bevételei öt egymást követő évben növekedtek.

Easterbrook helyére az igazgatótanács azonnali hatállyal Chris Kempczinskit, a globális gyorsétteremlánc eddigi egyesült államokbeli elnökét nevezte ki.

A brit állampolgárságú Easterbrook a McDonald's nagy-britanniai és észak-európai vezetője volt, mielőtt 2015 márciusában az óriáscég elnök-vezérigazgatójává választották.

Hivatali ideje alatt Easterbrook nagy hangsúlyt helyezett a technológiai megújulásra - bevezették például az önálló rendelést lehetővé tévő kioszkokat és a digitális menütáblákat -, és sokat dolgozott azon is, hogy megváltozzon a vásárlók ítélete a McDonald's ételeinek minőségével kapcsolatban.

Vezetésével a társaság 17 egymást követő negyedévben produkált növekedést.

Az idén szeptember végén zárult negyedévben azonban a vártnál kisebb nyereséget termelt a McDonald's, mivel a korábbiaknál sokkal több pénzt fordított az amerikai éttermek korszerűsítésére és a házhoz szállítási szolgáltatások felgyorsítására, így költségei jelentősen nőttek. A cég adózott eredménye 1,61 milliárd dollár, részvényenként 2,11 dollár volt a július-szeptemberi időszakban a tavalyi év azonos időszakában elért 1,64 milliárd dollár, részvényenként 2,10 dollár után.

Elemzők nagyobb, részvényenként 2,21 dolláros nyereségre számítottak.