Szerdán mutatja be az Európai Bizottság "zöld programját" az EP előtt

2019.12.11

Szerdán mutatja be az Európai Bizottság "zöld programját" az Európai Parlamentnek. A rendkívüli brüsszeli ülésen ismertetendő javaslatcsomag a klímaváltozás elleni közdelem olyan területeire fókuszál, mint a közlekedés, a szállítás, az energiaügy, a mezőgazdaság, a körkörös gazdaság és a biodiverzitás.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke úgy fogalmazott, összes kollégáját mozgósította, hogy egy erős küldöttség jöjjön létre, olyan üzenettel, amely az európai törekvést közvetíti, miszerint az EU 2050-ig a földrészek közül elsőként karbonsemleges lesz.

Az európai gazdaság környezetbarát üzemmódba való átállítását célzó javaslat megismerése után az EU vezetői csütörtökön tárgyalnak a karbonsemleges Európa tervéről.

"Megpróbálunk minél átfogóbbnak lenni, hogy előrelépést mutassunk - méghozzá nyíltan. Ez egyben szívélyes invitálás minden partnerünk számára, hogy csatlakozzanak hozzánk ebben, és együtt találjuk meg a legjobb megoldást az állampolgárok számára" - mondta Frans Timmermans, a Bizottság alelnöke.

A Greenpeace nemzetközi környezetvédelmi szervezet azonban nem túl derűlátó.

"Ezen a ponton a Bizottság a legjobb esetben egy félkész programot terjeszt elő. "Ami nem folytatja azokat a célkitűzéseket, amelyeket a tudósok szorgalmaznának. Nagyon szigorú és nagyon gyors kibocsátáscsökkentésre van szükség. A Bizottság 2030-ig 50-55 százalékos csökkentésben gondolkodik, ami nem elég" - mondta Franziska Achterberg, a szervezet illetékese.