Szélessávú internet Görögország nagy részén

2019.11.19

A szélessávú internethez való hozzáférés Görögország vidéki területein megváltoztatta az itt élő emberek százezreinek életét, munkáját és kommunikációját. Egy többmillió eurós projekt, amelyet az Európai Unió kohéziós politikája széles körben támogat. Mi az internet hatása a vidéki Görögországra?

Megalo Papigo, Zagori régióban, Észak-Görögországban néma forradalmat él át. Ez a kis falu, amelynek még néhány hónappal ezelőtt nem volt kapcsolata a digitális világgal, most már szélessávú internet-hozzáféréssel rendelkezik, ötezer további faluval együtt.

Nikosznak van egy kis szállodája, étterme és boltja. Ez az Európai Unió által támogatott projekt mindent megváltoztatott számára. Az internet előtt és után is vannak tapasztalataim - mesélte. Korábban sok nehézség merült fel a kommunikáció, az ügyfél kapcsolatok, a termékeink értékesítése és a vállalkozásaink reklámozása kapcsán. És most minden felgyorsult.

Hozzá hasonlóan félmillióan (525 287) rendelkeznek szélessávú internettel az ország északi, középső és déli kis falvaiban, valamint a távoli szigeteken. Ez a térség Görögország területének 45% -át képviseli.

Zagori híres a raftingolásról és a túrázásról. A szélessávú internet megérkezése után nőtt a turizmus, de ez még nem minden. A polgármester, George Szukuvelosz szerint a foglalások száma mintegy 30% -kal nőtt. Ezen kívül a mezőgazdasági termékeket az interneten keresztül is értékesítik az egész világon. A falvak és a régió kikerült az elszigeteltségből.

A projekt teljes költségvetése mintegy 200 millió euró (199 715 754 euró). A közkiadások 161 millió körül vannak. A 2014-2020 közötti időszakra a 80% -ot az EU kohéziós alapja biztosítja, a fennmaradó részt állami és magánforrások.

A görög recesszió idején bekövetkezett pénzügyi és technológiai elkötelezettség mély változásokhoz vezetett.

A szakminisztérium munkatársa, Antonisz Corcakakisz elmondta, hogy most több start-upot és vállalkozást stabilizáltak ezeken a területeken, és így nem kell a vállalkozásokat a városba költöztetni, köszönhetően ennek az egyszerű kapcsolattartásnak.

Két telekom cég is részt vesz a projektben. Az OTE egyik igazgatója, George Sztatopulosz arról beszélt, hogy ez a projekt jó példa az állami és a magánszektor közti együttműködésre. Ezeket a hálózatokat a következő 15 évben ők működtetik, majd azután az infrastruktúra visszakerül az államhoz.

Elsa luxusszállodát üzemeltet Micro Papigóban, ezer méter tengerszint feletti magasságban. A gyors internet elengedhetetlen az ügyfelek vonzásához. Mint mondta, a turisztikai és a technológiai ágazat párhuzamosan fejlődik, és a vállalkozók számára nagyon fontos, hogy előrelépjenek a lehető legjobb szolgáltatás nyújtása érdekében.