Szárnyalnak a tőzsdék a Pfizer vakcinatesztjének hírére

2020.11.12

Jelentős erősödéssel reagáltak az európai tőzsdék arra, hogy Joe Biden lesz az Egyesült Államok következő elnöke. A piacok abban bíznak, hogy a következő években harmonikusabbá válhatnak az Atlanti-óceánon átívelő kereskedelmi kapcsolatok. Az autógyártók részvényei különösen jól kezdték a hetet. Ázsiában szintén komoly erősödést produkáltak a tőzsdék az amerikai elnökválasztás után, a tokiói Nikkei index 29 éves csúcsot ért el.

"A hongkongi piac már a múlt héten is nagyon pozitívan reagált. A befektetők arra számítottak, hogy Joe Biden fog győzni a választáson. Korábban sok részvény árfolyamát lenyomták a Kína és Egyesült Államok közötti politikai viták, és az elmúlt év amerikai nyomásgyakorlása is negatívan hatott az értékükre" - mondta egy tőkealap-kezelő vezetője.

Miután a Pfizer amerikai gyógyszergyártó cég bejelentette, hogy koronavírus-vakcinája 90 százalékos hatékonyságot mutatott a teszteken, a szigorú korlátozások bevezetése miatt gyengélkedő magyar részvényindex is emelkedésnek indult - utoljára augusztusban járt olyan magasan, mint hétfő kora délután. Európa más országaiban is szárnyalnak a tőzsdék: a német és a francia indexek is 5 százalék feletti pluszban vannak, a görög tőzsdén pedig már majdnem 9 százalékos az emelkedés.