Szijjártó: általánossá vált Európában a magyar migrációs politika

2020.03.09

Szijjártó Péter szerint az Európai Unió teljes szolidaritásáról biztosította Görögországot, amiatt, hogy nagyon komoly migrációs nyomással kell szembenéznie Törökország felől.


A külügyminiszter erről Zágrábban beszélt, ahol az uniós külügyminiszterek tartottak rendkívüli tanácskozást.

A politikus elmondta, mára a 2015-ös magyarországi álláspont vált általános európai állásponttá, hiszen ma az EU az európai külső határok védelméről, a migrációs nyomással szembeni ellenállásról, valamint az illegális határátlépésekkel szembeni fellépés támogatásáról beszél.

A miniszter hozzátette, amikor öt évvel ezelőtt, 2015-ben vitáztak az EU külső határainál megjelenő migrációs nyomásról, akkor Budapestet a legcsúnyább jelzőkkel illették a bevándorlásellenes álláspontja miatt.

"Öt év után végre sikerült megértetni az EU-val, hogy Európát, az európai embereket és az európai biztonságot meg kell védeni. Világossá kell tenni, hogy Európába csak legálisan lehet bejönni, és világossá kell tenni, hogy semmi fajta illegális belépést nem fogunk eltűrni" - mondta Szijjártó Péter Zágrábban.

Az Európai Unió külügyminiszterei egyébként üdvözölték az Oroszország és Törökország által kötött szíriai fegyvernyugvást és bíznak abban, hogy ez kitart majd.

"Örülök a tűzszünetnek, ez jó hír. Lássuk, hogyan működik majd, de mindenesetre ez a feltétele annak, hogy humanitárius segítséget kapjon Idlib" - mondta Josep Borrell az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője.

A külügyminiszterek rendkívüli zágrábi tanácsülésén döntöttek arról, hogy több segélyt adnak annak az egymillió embernek, akik a szíriai harcok hagyták el otthonukat. Most humanitárius folyosó nyílhat a segélyszervezetek számára.

"A nap végére olyan helyzet jöhet, amelyben az egymillió belső menekült legalább minimális biztonságot és perspektívát kaphat az országon belül" - mondta az osztrák külügyminiszter, Alexander Schallenberg.

Azonban Törökországnak nem adnának több pénzt az ottani menekültek ellátására és azt sem fogadják el, hogy Erdogan velük zsarolja Európát.

"Törökország jelenleg elfogadhatatlan módon gyakorol nyomást Európára. Nem szabadna arra használni a jobb jövőt kereső embereket, hogy nyomást gyakoroljunk Európára" - mondta a holland külügyminiszter, Stef Blok.