Szabadságra megy az Európai Parlament

2020.08.05

Az Európai Parlament képviselői vakációra mennek. Eléggé kemény időszakot hagynak maguk mögött azóta, hogy átvették a mandátumukat tavaly nyáron. Például a brit képviselők távoztak a parlamentből, és beütött a koronavírus-járvány is. Néhány képviselőt a nyári tervekről kérdeztünk.

"Nagyon világos tervem van a nyárra. Enni fogok, olvasni, inni és aludni. Általában a nyáron írok és gondolkozok. Ezt teszem majd most is. De közben jókat eszem majd, és élvezem a természetet a flamand régióban" - mondta egy belga konzervatív képviselő, Assita Kanko.

A szintén belga zöldpárti Philippe Lamberts így nyilatkozott:

"Szabadságot veszek ki, Franciaországba utazok, Burgundiába, nem túl messze innen. Egy csendes helyen leszünk a családdal és barátokkal."

A német liberális Nicola Beer viszont a munkát is elviszi a szabadságára.

"Az uniós költségvetés eléggé nagy falat. A teraszomon fogom olvasgatni, a napon, a családommal együtt."

"Mindenki megérdemel egy kis szünetet. Mi az utolsó pillanatban úgy döntöttünk, hogy a hegyekbe megyünk friss levegőt szívni és pihenni a családdal" - mondta egy belga zöldpárti EP-képviselő, Saskia Bricmont.

A momentumos Cseh Katalin az olvasásra koncentrál: "Szeretnék befejezni néhány könyvet, amiket elkezdtem olvasni. És remélem, tudok majd pihenni a családdal. Kikapcsolom a mobilomat, játszok a kutyámmal, és pihenek."

A nyári szünetben kifújhatják magukat a parlament tagjai, de ha visszatérnek Brüsszelbe, nagyon húzós jogalkotási programjuk lesz. A legtöbb képviselő már kijelölte a prioritásokat.

"Szeptemberben és októberben mindenki a költségvetéssel foglalkozik majd, és egy idő után jön majd a pánik a brexit miatt. Én mindkét ügyre figyelek majd" - mondta Assita Kanko,

"Szeptemberben és októberben a Mercosur egyezmény ellen kampányolok majd, hiszen nem egyezünk bele egy ilyen szabadkereskedelmi alkuba" - magyarázta a zöldpárti Saskia Bricmont.

Philippe Lamberts folytatja a klímaküzdelmet: "Biztosítanunk kell, hogy a klímatörvényt nem vizezik fel és megfelelő célok maradnak 2030-ra. Erősíteni kell az átmenetet és az újjáépítési csomag jó eszköz lesz erre. Ez lesz a feladatunk."

"A legfontosabb az, hogy megerősödve kerüljünk ki a járványból' - mondta a német liberális Nicola Beer.

Az azonban nem világos, hogy a képviselők szeptemberben visszatérhetnek-e az Európai Parlament strassbourgi épületébe, amelyet a koronavírus-járvány miatt zártak be.

"Erre nem fogadnék nagy összegben" - mondta az ügyről a belga zöldpárti Philippe Lamberts.