Svédországtól Olaszországig súlyos szigorításokat hirdet Európa karácsony előtt

2020.12.19

Szigorú kijárási korlátozásokat jelentett be az olasz kormányfő a karácsonyi időszakra: az ünnepnapokon és hétvégéken is legfeljebb kétfős családi és baráti látogatásokat engedélyeznek. Bár országosan a koronavírus visszavonulóban van, egyes régiókban a terjedési mutató a kritikus szint fölé emelkedett, a kormány attól tart, hogy az ünnepek alatt sokan megfertőződhetnek.

Három hetes lezárásba kezd Ausztria december26.-án. Január 17.-ig bezárnak a nem létfontosságú üzletek, a karácsonyi szünet után a tanév távoktatással folytatódik. A lezárás a teljes lakosságra kiterjedő ingyenes teszteléssel zárul, aki ezen nem vesz részt, még egy hétig karanténban marad.

A különutas járványkezeléséről ismert Svédország is szigorít: bezárnak a nem létfontosságú közintézmények, este tíz helyett nyolckor zárnak a bárok és éttermek. Korlátozzák, hányan tartózkodhatnak egyszerre az étttermekben és edzőtermekben, a tömegközlekedésen pedig kötelező a maszkviselés.

Emmanuel Macron francia elnök, aki szintén megfertőződött a koronavírussal, enyhe tünetekről, lázról, köhögésről és fáradtságról számolt be a twitterre feltöltött videójában. Macron szerint némi hanyagság és balszerencse is szerepet játszott abban, hogy megfertőződött.

Franciaországban enyh elazításokat vezettek be a közelmúltban. A koronavírussal összefüggő halálesetek száma Franciaországban pénteken átlépte a hatvanezret, a napi halálesetek száma kétszázhatvan körül alakul.

Péntek éjféltől újra kijárási korlátozásokat vezettek be Csehországban. Este tizenegy és reggel öt között csak kivételes esetben lehet elémenni otthonról, a december harmadikán kinyitott bárok és éttermek újra bezárnak.