Svédország nemet mondott a Huaweire, Budapesten most nyitottak kutatási központot

2020.10.20

Nem használhatják a Huawei és a ZTE eszközeit a svédországi 5G-hálózat kiépítésének tenderén induló cégek. A tiltó döntést a hadsereg és a biztonsági szolgálat vizsgálata alapján hozta meg a telekommunikációt felügyelő svéd hatóság. A döntés értelmében 2025-re a mobilhálózatokban jelenleg használatban lévő Huawei és ZTE eszközöket is le kell cserélnie a szolgáltatóknak.

Szerzői jogok  AFP
Szerzői jogok AFP

Az európai országok azután kezdték vizsgálni a kínai cégek termékeit, miután az Egyesült Államok nemzetbiztonságra veszélyesnek ítélte a használatukat, mert szerintük a kínai cégek kémkedésre használják eszközeiket. Kína ezt tagadja.

A magyar kormány nem aggódik

Kedden nyitották meg Budapesten a Huawei fejlesztési központját.

Magyarország és Kína együttműködése minden eddiginél jobb - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a vállalat rendezvényén kedden Budapesten (annak ünneplésére, hogy a Huawei 15 éve van jelen Magyarországon). Hozzátette, hogy a telekommunikációs világ egyik óriása, a Huawei budapesti beruházása már a harmadik Magyarországon.

A fővárosban legalább 100 magyar mérnököt foglalkoztató k+f központ jön létre - mondta.

Szijjártó arról is beszélt a Huawei volt az első kínai vállalat, amellyel Magyarország stratégiai megállapodást kötött hét évvel ezelőtt, a beruházásokban eddig is aktív Huawei infrastruktúrájára pedig nagymértékben támaszkodnak a magyar telekommunikációs piac szereplői.