Soros György szerint a lehető legrosszabb kompromisszum született

2020.12.11

Hatalmas nyomás nehezedett Angela Merkelre, mert meg kellett akadályoznia, hogy Magyarország és Lengyelország megvétózza az Európai Unió hétéves költségvetését és 750 milliárd eurós újjáépítési csomagját - írja legújabb véleménycikkében Soros György. A Project Syndicate-en megjelent írás szerint Merkel végül a lehető legrosszabb kompromisszumot érte el.

Soros György a berlini külügyminisztérium sajtókonferenciáján 2017. június 8-án   -   Szerzői jogok  Ferdinand Ostrop/Copyright 2017 The Associated Press. All rights
Soros György a berlini külügyminisztérium sajtókonferenciáján 2017. június 8-án - Szerzői jogok Ferdinand Ostrop/Copyright 2017 The Associated Press. All rights

Soros szerint az EU krízisben van, de ezt a válságot nem lehet megoldani azzal, ha nem foglalkoznak vele. Orbán "kleptokratikus rezsimje" és a lengyel Jog és Igazságosság párt rendszere "pofátlanul szembemegy" az EU alapvető értékeivel.

A milliárdos szerint Merkel karrierje végén jár, már nyugdíjba készül, de mivel Franciaország épp el van foglalva az állam és a vallás különválasztásának problémájával, és a belső ellenségekre kell figyelnie Emmanuel Macron elnöknek, így a német kancellár egyedül maradt a problémával. Soros szerint Merkel mindeképp el akarta kerülni, hogy Magyarország épp a német soros elnökség idején jelentse be kilépési szándékát, márpedig ha a jogállamisági rendszer leleplezte volna "kleptokratiksu rendszerét" és lehetetlenné tette volna a rezsim működését biztosító uniós források ellopását, akkor Orbán kivezetné az országot az Unióból.

Az Európai Unió pénzügyeit aláaknázó vétó merész szerencsejáték volt Orbán részéről, de Merkel "meghajlott a magyar és a lengyel zsarolás előtt". A kompromisszumos megoldásnak Soros szerint három alapvető hibája van.

Egyrészt a november 5-én elfogadott jogállamisági mechanizmust erőtlenné tették. Soros szerint sem az Európai Bizottságnak, sem az Európai Parlamentnek, de még a tagállamoknak sem szabad megengedniük, hogy így félrelökjék őket.

Másodsorban a kompromisszum két ével kitolja a jogállamisági mechanizmust. Ez azt jelenti, hogy bármiféle konkrét cselekvésre csak a 2022-es magyarországi választások után lesz lehetőség. Ez alatt az idő alatt Orbánéknak rengeteg ideje marad átírni a törvényeket és az alkotmányt, meghatározni, hogy mi számít "közpénznek", a vagyont pedig cinkostársaik magánalapítványaiba csatornázhatják át. Ennek végül a magyar emberek látják kárát, szögezte le az írás.

Végül pedig azt taglalja az írás, hogy az Európai Tanács túllépte a hatáskörét, és akadályozza az Európai Bizottságot az uniós jogszabályok végrehajtásában és ellenőrzésében.

Soros szerint ebben a helyzetben neki nincs más lehetősége, mint kifejezésre juttatni azon emberek felháborodását, akik eddig az EU-t az egyetemes emberi jogok védelmezőjeként látták.