Sokat vesztettek az olasz nők

2021.02.24

Az olasz nők jóval magasabb árat fizettek a világjárvány során, mint a férfiak, a nemek közötti különbség kezelése pedig a W20 legfontosabb prioritása. A kezdeményezés a G20 csoport keretein belül működik, célja a nőket támogató szervezetek, vállalkozói szövetségek támogatása. A szervezet elnöke idén az olasz Linda Laura Sabbadini, aki szerint korábban nem volt példa hasonló helyzetre.

- Visszatekintve a történelemre nem találunk hasonló eseményt. A korábbi válságok során elsősorban az ipar szenvedett komoly veszteségeket, az a szektor, amelyben jellemzően férfiak dolgoztak. Az elmúlt időszakban azonban a gazdaság egészen más területeit érintette a válság, például a turizmust és a vendéglátást, ahol nagyon sok nőt foglalkoztattak.

Olaszország megszenvedte a világjárványt és ez tanulságos a nők és a férfiak munkaerőpiaci szerepét illetően.

- A nemek közti különbségek témájában Olaszország az Európai lista végén áll. A foglakoztatási statisztikák nagyon rosszak, különönsen a fiatal nők esetében. Mivel nők szenvedték el a legnagyobb veszteségeket a , reméljük, hogy segíteni tudunk nekik - mondja Martina Rogato, a W20 egyik munkatársa.

A szervezet idei két kiemelt témája a nők elleni erőszakkal szembeni fellépés és a fenntartható fejlődés.

- Ha kezelni akarjuk a krízist, meg kell találnunk az ellenszert. A technológiai fejlődés a válságtól függetlenül is átrendezte a munka világát, ráadásul a környezetünket sem terhelhetjük tovább. Ezeket figyelembe véve kell megtalálnunk a helyes stratégiát- teszi hozzá az elnök.

Olaszországban a nők hagyományosan alulreprezentáltak a politikában. A Half of it nevű szervezet nyílt levelet intézett a kormányhoz, melyben a nők fokozottabb bevonását kérte az EU-tól érkező támogatások elosztásába. Francesca Bettio szerint a kormánynak lépéseket kell tennie a nemek közötti egyenlőtlenség felszámolására.

- Az első számú szempont az alacsony női foglalkoztatási ráta kezelése. Ez nem azt jelenti, hogy ez az egyetlen probléma, de egészen biztosan ez lesz az a paraméter, amely alapján értékelhető az ország gazdasági helyreállítási tervének sikeressége.

A nemek közötti egyenlőségről folytatott vita tovább zajlik, miközben a nők, így a W20 csoport által eljuttatni kívánt üzenet világos: egy világban, amelynek lakosai felerészben nők, eljött az idő, hogy hogy ne csak a befogadásuk legyen a cél, hanem az érvényesülésük.