Sokan állatpatikákban keresnek maguknak gyógyszert a koronavírus ellen

2020.12.04

Ugrásszerűen megnőtt a kereslet az Ivermectin tartalmú készítmények iránt az állatpatikákban, mivel a hatóanyagról elterjedt, hogy hatékony lehet a koronavírus okozta betegség kezelésében - hívta fel a figyelmet a NÉBIH. A hivatal hangsúlyozza, hogy az állatkészítmények emberi alkalmazása nem engedélyezett, sőt, veszélyes is lehet.

Dr. Kulcsár Gábor, a Nébih Állatgyógyászati Termékek Igazgatóságának vezetője kiemelte, hogy "az állatgyógyászati készítmények nem alkalmasak az emberek kezelésére, hiszen ezeket különböző állatfajokon próbálták ki, ezeken az állatfajokon igazolták a készítmény ártalmatlanságát és hatékonyságát."

Az általunk megkeresett állatpatikákban többen is arról számoltak be, hogy az utóbbi hetekben rengetegen keresik az ivermectin tartalmú készítményeket - "ötösével, hatosával viszik", fogalmaztak az egyik helyen, míg egy másikban már keresztkérdésekkel szűrik a vevőket, hogy valóban állat számára veszik-e a gyógyszert.

Dr. Varga József állatorvosi rendelőjében főleg injekciós, illetve pasztás készítményt használnak - óvatosan kell, mert még a kutyák is érzékenyek rá. Az Elveszett Állatok Alapítvány állatorvosa azt mondta: "Az ivermectin egy parazita irtószer és nincs emberi használatra tudtommal törzskönyvezve. Állatoknak használják - erről felvilágosítást is csak úgy adhatunk, hogyha az állatot is rendesen megvizsgáljuk és ennek utána adjuk ezt a gyógyszert."

Internetes fórumokon elterjedt, hogy az Ivermectin - tudományos eredmények alapján hatásos lehet a Covid-19 megelőzésében és kezelésében. Bár állati készítmények használatára nem buzdítanak - a hatóanyag ma, Magyarországon legálisan csak állatoknak szánt gyógyszerekben található meg.

"Magyarországon törzskönyvezett ivermectin nincsen." - hívta fel a figyelmet dr. Szlávik János. "In vitro körülmények között kiválóan pusztítja a koronavírust, de élő emberben nincs olyan tudományos kutatás, ami egyelőre bizonyította volna, hogy ellenőrzött körülmények között hatékony a vírus ellen" - tette hozzá az infektológus.

A jelenségre reagált már a Magyar Tudományos Akadémia akadémikusa is, aki kutatócsoportjával évtizedek óta foglalkozik az ivermectin gyógyszerként történő alkalmazásával. Szerinte a hatóanyag az erős transzporterfehérje-gátló hatása miatt rendkívül veszélyes lehet.