Sok magyar nem akar táppénzre menni, ezért inkább eltitkolja, hogy megfertőződött

2020.12.09

Magyarországon negyedmillió fölé kúszott a regisztrált koronavírusos betegek száma, a valóságban viszont ennél sokkal többen fertőződhettek meg. Vannak akik akkor sem mennek el tesztelni ha tüneteik vannak, mert attól tartanak, hogy a táppénzből nem fognak tudni megélni, főleg karácsony előtt.

Bujkáló betegek

Így vannak ezzel a pedagógusok is. A legutóbbi ingyenes, úgynevezett célzott csoportos tesztelésen a tanároknak csak a kétharmada vett részt.

- Azért tagadják meg a tesztelésben való részvételt egyes pedagógusok, mert attól félnek, hogy ha kiderül, hogy pozitív a tesztjük, akkor bizony a jövedelmüknek csak a 60 százalékához jutnak hozzá az adott hónapban - magyarázta a Társaság a Szabadságjogokért magánszféraprojekt-vezetője, Asbóth Márton, aki szerint a legnagyobb problémát az okozza, hogy a kormány fél év alatt sem alkotott egyértelmű szabályokat.

Ígéret már van

Bár az Emberi Erőforrások Minisztériuma azt ígérte, hogy az iskolai és kórházi alkalmazottak 100%-os táppénzt fognak kapni, ez egyszer sem történt meg ezidáig. A dolgozóknak valahogy bizonyítaniuk kell, hogy a munkahelyükön fertőződtek meg. A teljes juttatáshoz PCR-tesztet is kérnek, pedig a legtöbb hatóság ingyen csak antitest vizsgálatot végez. Így a 20 ezer forintos tesztelési költség is a munkavállalóra hárulhat.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint számos ígéretet kaptak már az EMMI-től, de a különbözet kifizetése hónapokig is eltarthat még.

- Kilenc különböző hatóságot kell megjárnia egy papírnak ahhoz, hogy esélye legyen az illetőnek megkapni a 100%-os táppénzt - panaszkodott a PDSZ országos választmányának elnökhelyettese.

Komjáthy Anna szerint már azzal is meg lehetne óvni a tanárokat, ha legalább egy héttel korábban kezdődne a téli szünet.

Megunták a tétlenkedést

Van olyan önkormányzat, amelyik látva a bizonytalanságot saját kezébe vette a kormányrudat. A XVIII. kerületben 2700 közalkalmazott - különösebb bizonyítás nélkül - megkaphatja a teljes bérét, ha megbetegszik.

- Az önkormányzat még tavasszal létrehozott egy 500 millió forintos járványügyi alapot, annak a tartalékait is felhasználjuk táppénz kiegészítésre - sorolta a megmozgatható forrásokat Szaniszló Sándor polgármester.

Rengeteg magánvállalkozónak, vagy minimálbérre bejelentett munkásnak továbbra sem érdemes beteget jelentenie. Az eddig meghozott intézkedések például azoknak a helyzetét sem rendezik, akik egy háztartásban élnek egy fertőzöttel. Nekik ha szerencséjük van a háziorvos kiállítja a táppénzes papírt, de a teljes bérüket biztos, hogy nem fogják megkapni.