Soha nem látott fejlődést okozott a járvány az online könyvkereskedelemben

2021.01.26

Az Egyesült Államokban évtizedes csúcsot ért el a könyvkiadás a járvány alatt, eközben Magyarországon zuhant a forgalom. Mi okozza ezt a különbséget? Hogyan hatott a pandémia könyvpiacra, mit olvastunk a karantén alatt? És mire számít a könyves szakma 2021-ben?

Nyáry Krisztián író, irodalomtörténész, könyvkiadó, kommunikációs szakember volt a Business Class vendége.

Nem annyira rossz a helyzet a magyar könyvpiacon, mint amit a fenti számok mutatják. Tavasszal zuhant a piac, mikor zárva voltak a boltok. A második félév, különösen az utolsó negyedév viszont különösen jó volt. Ha nem is hozta vissza a márciusi-áprilisi veszteséget, de nagy részét sikerült ledolgozni - tudtuk meg Nyáry Krisztiántól. Szerinte ennek az lehet az oka, hogy azok, akik költenek kultúrára Magyarországon, éves büdzséből költenek. Mivel színházjegyet nem tudnak venni, hangversenyre sem tudnak menni, csomó lehetőség megszűnt a pandémia alatt, ugyanabból a pénzből ősszel esetleg több könyvet vehettek.

Irodalom járvány idején

A magyar könyvpiacot azért is viselhette meg a boltok bezárása, mert sokan vásárolnak úgy, hogy elmennek a könyvesboltba, kézbe veszik a könyveket, de online vásárolnak ott, ahol a legjobb áron juthatnak hozzá.

Soha ilyen fejlődésben nem ment át az online kereskedelem, míg a könyvesboltokban éves szinten 20 százalékkal alacsonyabb lehetett a forgalom - mondta Nyáry, aki arra számított a boltzár alatt, hogy kicsit kompenzálni fog az online kereskedelem, ami végül sokkal nagyobb mértékben nőtt, és nem ugyanarra a szintre esett vissza.

A beszélgetésből kiderül, hogy mennyivel nőtt az e-könyv forgalma, és milyen műfajoknak ártott a pandémia, melyeknek kedvezhetett, és hogy milyen könyvön dolgozik Nyáry Krisztián.