Soha ekkora válság nem volt még a WTO-ban

2019.12.11

Negyedszázados fennállásának eddigi legnagyobb krízisét éli a Kereskedelmi Világszervezet. December 10-étől nem működik a héttagú vitarendezési testülete, amely komoly hatással lehet a többoldalú kereskedelmi kapcsolatok rendszerére, mivel a szóban forgó grémium döntési jogkörrel rendelkezik a kereskedelmi vitákban és kikényszerítheti határozatainak betartását.

Keith Rockwell, a WTO szóvivője szerint különféle átmeneti mechanizmusokat és akadályokat ugyan ki tudnak dolgozni, de nem úszható meg, hogy tartós megoldást találjanak. Itt most nem olyan feladatokról van szó, amelyek kiszervezhetők akadémikusoknak, ügyvédeknek vagy agytrösztöknek, és nem támaszkodhatunk kizárólag genfi szakértőkre. Ez egy politikai ügy, amit politikailag kell megközelíteni" - mondta.

Ahogy Phil Hogan, az Unió kereskedelmi biztosa Twitterén írta, az EU szilárdan hisz abban, hogy a hatékony vitarendezési rendszerrel rendelkező WTO elengedhetetlen a nyílt és tisztességes kereskedelem biztosításához.

Márpedig szerdától nem lesz elég bírája a testületnek, mert több fellebbviteli testületi tag mandátuma lejárt, a pozíciójuk pedig betöltetlen maradt.