Sértegetéstől a bojkottig

2020.10.25

Franciaország elfogadhatatlannak tartja, hogy Erdogan török elnök megkérdőjelezi Emmanuel Macron francia államfő mentális egészségét, egyúttal visszahívja török nagykövetét. A francia elnök hivatala szerint a túlzás és a durvaság nem módszer. Nem tűrik a sértéseket és követelik, hogy Erdogan változtasson minden szempontból veszélyes politikáján.

Erdogan és Macron   -   Szerzői jogok  AP Photo
Erdogan és Macron - Szerzői jogok AP Photo

- Mit is lehet mondani arra, amikor egy állam vezetője, aki emberek millióiért tartozik felelősséggel, így kezeli országa különböző vallási csoportjait? Elsősorban azt, hogy vizsgáltassa ki magát - mondta a török elnök pártja egy korábbi rendezvényén Macron radikális muszlimokra vonatkozó kijelentései kapcsán.

Párizsban néhány napja lefejeztek egy tanárt, miután diákjainak a szólásszabadságról beszélve bemutatott egy Mohamed prófétát ábrázoló karikatúrát. Macron szerint Erdogan, a hívő muszlim nem fejezte ki részvétét.

Közben Macron iszlámmal kapcsolatos kijelentéseire reagálva Katar két szupermarket-láncában is eltávolították a polcokról a francia termékeket. Az arab világban és azon túl is egyre többen szólítanak fel a francia áruk bojkottjára, miután a francia elnök kiállt a Mohamed prófétát ábrázoló karikatúrák és készítőik melett. A Hamász iszlamista csoport szombaton Gázában tüntetett Macron ellen.