Segélyezés helyett partnerség

2020.10.14

Az EU célja, hogy újraformálja kapcsolatait Afrikával, hogy segélyezőből egyenrangú partnerré váljon. Az új stratégiának a munkahelyteremtés a legfontosabb eleme, a témát meg is vitatják az eheti uniós találkozón.

- Az infrastruktúra fejlesztésébe, a digitalizációba, illetve az oktatásba kell fektetnünk. Ez a kulcs, ha javítani akarunk a foglalkoztatás helyzetén - mondja Jutta Uriplainen, az Európai Bizottság nemzetközi partnerségért felelős biztosa.

Az Európai Unió Afrika legnagyobb kereskedelmi partnere, de mára Kína is kulcsfontosságú szereplővé vált a kontinensen. Az afrikai befektetések támogatására az EU 4.6 milliárd eurónyi garanciát vállal olyan projektek esetében, amelyekben 2018 óta magánbefektetők és állami szereplők egyaránt részt vesznek. A cél 10 millió munkahely teremtése 2023-ra. A pénzügyeken túl az Európai Parlament szocialista képviselői szeretnék elérni, hogy a két fél közötti kapcsolat alapja az egyenlőség legyen. Ez a központi eleme az afrikai államokkal való új együttműködésnek, ami az Afrika hét nevű esemény központi eleme volt.

- Nagyon fontos az olcsó munkaerő kérdése. Akár európai, akár más kontinensről származó munkásokról van szó, azt a kérdést kell megválaszolnunk, hogy kiaknázzuk-e az összes lehetőségünket. Ez hozhat ugyanis igazi változást számunkra. Ez az az ok, amiért úgy gondolom, meg kell találnunk azokat az összetevőket, amikkel meg tudjuk akadályozni a munkavállalók egzisztenciális lecsúszását. Ez valós, létező jelenség és konfrontációt, konfliktust szül a munkások között - mondja Aboubakar Soumahoro szakszervezeti vezető.

Európának hátra kell hagynia korábbi opportunista hozzáállását az afrikai kontinenshez és nem spórolhatja meg a politikai stabilitást célzó erőfeszítéséket sem.

- Garantálnunk kell a kereskedelmi előnyöket, de ezzel egyidőben garantálnunk kell a természetes erőforrások védelmét, illetve az együttműködést a klímaváltozás kérdésében. A prioritásainknak ugyanazoknak kell lenniük Európa és Afrika esetében is: egyenlőség, jogállamiság, demokrácia - mondja Iratxe Garcia spanyol EP-képviselő.

A világjárvány némileg kisiklatta az Európai Unió új Afrika-stratégiáját. Az októberi találkozót, ahol mindkét kontinens vezetői megerősíthették volna elkötelezettségüket, elhalasztották. Az EU ugyanakkor azt mondja, hogy a válság felerősítette a törekvést, hogy megvédje mindkét gazdaságot az növekvő kockázatoktól.