Se az eső, se a járvány nem állíthatta meg a maratonistákat

2020.10.11

Immáron 35. alkalommal is elrajtolt a Spar Budapest Maraton. Az eseményre a szokásos 35 ezer résztvevőnek a harmada jelentkezett, sokan pedig az utolsó pillanatban gondolták meg magukat, így végül kilencezren álltak a rajthoz egyéniben, kettő, illetve négy fős váltókban.

Természetesen a rendezőknek és a versenyzőknek is számos járványügyi előírást be kellett tartaniuk. Kocsis Árpád versenyigazgató szerint a nyári sporteseményeken bebizonyosodott, hogy a mozgás szeretete erősebb a koronavírusnál, hiszen egyszer sem alakultak ki gócpontok.

35. Spar Budapest Maraton   -   Szerzői jogok  Mónus Márton/MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap
35. Spar Budapest Maraton - Szerzői jogok Mónus Márton/MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap

- Rajtszám-átvételnél hőmérsékletet mérünk. Tudom, hogy furcsa, de rajt előtt és a beérkezés után maszkot kell viselni. A frissítő állomásokon minden ki van csomagolva, ki van aprózva, hogy más ne nyúljon hozzá. A teljesítésnek a legendás érmét, amit általában nyakba akasztunk azt most kézbe adjuk - sorolta az óvintézkedéseket a Budapest Sportiroda ügyvezetője.

A 42 kilométeres futamon rajthoz állt számos ismert közéleti szereplő és élsportoló is, köztük Nagy László kétszeres Bajnokok Ligája-győztes kézilabdázó.

Elsőként a háromszoros utánpótlás bajnok Csere Gáspár olimpikon ért be a célba, ráadásul eddigi legjobb idejével, 2:17:43-al.

- Nagyon örülök annak, hogy 2 óra 20 perc alatt sikerült befutni. Visszanéztem az eredményeket és 2002 óta senki sem futott ilyen jó időt - mesélte stábunknak egyből a befutó után a sportoló.

35. Spar Budapest MaratonMónus Márton/MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap
35. Spar Budapest MaratonMónus Márton/MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap

Csere csapatával a BEAC-al ráadásul négyes férfi váltóban is felállhatott a dobogó második fokára.

A nők között Szabó Tünde bizonyult a legjobbnak, ő mintegy 2 óra 44 perc alatt teljesítette a távot.

Nem a budapesti volt az egyetlen nagy futóünnep Európában, amelyet nem fújtak le. Múlt héten a londoni maratont is megtartották, az athéni, a párizsi, a berlini és a New York-i versenyt azonban le kellett mondani a járványhelyzet miatt.