Schwarzenegger a kristályéjszakához hasonlította a Capitolium ostromát

2021.01.11

Arnold Schwarzenegger testépítő-színész, aki Kalifornia állam republikánus kormányzója is volt, vasárnap a kristályéjszaka néven ismert zsidóellenes erőszakhullámhoz hasonlította a washingtoni Capitolium tüntetők általi ostromát.

Arnold Schwarzenegger videóüzenete:

A kristályéjszaka zsidóellenes erőszakos események sora volt a náci Németországban 1938. november 9-ről 10-re virradó éjjel. A zavargások során több tucat zsidót megöltek, zsinagógák és zsidó üzletek százait rombolták le, gyújtották fel, de a rendőrség nem avatkozott az eseményekbe. Nevét a betört kirakatokból szertehulló szilánkokról kapta. A központilag megtervezett és irányított, országos zsidóellenes erőszakhullámra ürügyként egy Franciaországban szolgáló német diplomata, Ernst Eduard vom Rath meggyilkolása szolgált.

"Szerda volt a törött üveg napja, itt az Egyesült Államokban. Mivel Európából származom, első kézből tudom, miként csúszhatnak ki a dolgok az ellenőrzés alól.
A 73 éves Schwarzenegger gyerekkorában a második világháború utáni Ausztriában élt. A kristályéjszaka történelmi előzményeként meg szokták említeni, hogy az osztrák klerikofasiszta mozgalom már a 19. század végén rendezett pogromokat, Georg von Schönerer üdvözletével.

Az európai náci rémtettekkel von párhuzamot Schwarzenegger

A 73 éves Schwarzenegger gyerekkorában a második világháború utáni Ausztriában élt. A kristályéjszaka történelmi előzményeként meg szokták említeni, hogy az osztrák klerikofasiszta mozgalom már a 19. század végén rendezett pogromokat, Georg von Schönerer üdvözletével.

"Minden sorozatos hazugságokkal, és intoleranciával kezdődött" - hangsúlyozta Schwarzenegger a nácik rezsimjére utalva. Mint mondta, az Egyesült Államokban, de világszerte is attól tartanak, "hogy itt is ilyesmi történhet".

Ugyanakkor tisztában kell lenni az önzés és a cinizmus szörnyű következményeivel - tette hozzá Schwarzenegger Donald Trump amerikai elnöknek az elnökválasztási eredmények megváltoztatására irányuló erőfeszítéseire utalva.

Trump hatalomátvételt kísérelt meg azzal, hogy az embereket hazugságokkal tévútra vezette"
Arnold Schwarzenegger:

"Trump minden idők legrosszabb elnökeként fog a történelembe bevonulni" - hangoztatta a republikánus Schwarzenegger.

"A jó dolog az, hogy hamarosan annyira jelentéktelen lesz, mint egy régi Twitter-üzenet" - fűzte hozzá a volt kaliforniai kormányzó.

Schwarzenegger egyben nyilvánosan kiállt Joe Biden megválasztott demokrata párti elnök mellett.

Szerda este Trump több száz híve megostromolta a Capitoliumot, miután az elnök egy közeli, szabadtéri gyűlésen tartott beszédében feltüzelte és arra buzdította őket, hogy menjenek az amerikai törvényhozás épületéhez.