Rövidpályás gyorskorcsolya vb - Döntős a magyar férfi váltó

2021.03.06

Az olimpiai bajnok magyar férfi váltó döntőbe jutott szombaton a rövidpályás-gyorskorcsolyázók hollandiai Dordrechtben zajló világbajnokságán.

A négyes Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Krueger John-Henry és Varnyú Alex összeállításban lépett jégre, azaz ezúttal a Liu fivérekhez hasonlóan ötkarikás bajnok Burján Csaba maradt ki. Az 5000 méteres verseny elején többnyire a hollandok és a franciák mögött, de a kazahok előtt a harmadik pozícióban "utazott" magyar négyes, amely 16 körrel a vége előtt jött fel a már továbbjutást jelentő második helyre. Innentől a holland és a magyar kvartett olyannyira fokozta a tempót, hogy előbb a francia, majd a kazah váltó is leszakadt, azaz a magyarok a hollandok mögött magabiztosan jutottak a vasárnapi fináléba.
A Jászapáti Petra, Kónya Zsófia, Bácskai Sára Luca, Sziliczei-Német Rebeka összeállítású női staféta ugyan végig az esélyesebb hollandok és olaszok nyomában tudott maradni a 3000 méteres verseny elődöntőjében, de egyiket sem sikerült megelőznie, így a harmadik hellyel a kisdöntőbe jutott. A futam negyedik tagja, az amerikai négyes messze lemaradva utolsó lett.
Vasárnap az 1000 méter küzdelmei, a 3000 méteres szuperdöntők és a staféták fináléi szerepelnek a programban.