Rontja Magyarország esélyeit a bővítési posztra a törökbarát politika

2019.10.17

Eljutott az Európai Parlamentbe Orbán Viktor azerbajdzsáni tárgyalásainak a híre és sokak szerint az ottani törökbarát kiállás miatt Magyarország méltatlanná vált az uniós bővítési portfólióra a következő bizottságban. Az Európai Parlament szocialista frakcióülésén napirendre is vették az ügyet.

A felszólalók azt bírálták, hogy Magyarország bomlasztja az unió külpolitikáját.

Udo Bullmann német szocialista EP-képviselő azt mondta, fel kell hívni Ursula von der Leyen figyelmét Orbán azerbajdzsáni szavaira.

Hozzátette, felmerül a kérdés, valóban Várhelyi Olivér-e a legmegfelelőbb személy a bővítési és szomszédságpolitikai ügyek kezelésére a következő bizottságban."Egységesen kellene megszólalnunk, nem szabad hagyni, hogy a magyar kormány hátba szúrja az uniót és az uniós politikát. Ursula von der Leyennek meg kell szólalnia és észre kell vennie, mit jelent a javaslata a valóságban. Az, ha Orbán emberének adják a bővítési porfóliót" - mondta a német szociáldemokrata képviselő, Udo Bullmann.

Orbán Viktor Bakuban azt mondta, Magyarország harcol a bővítési biztosi posztért.

"Az esélyek nem rosszak, de ez egy éles csata. Ha sikerülne megszerezni, akkor a keleti partnerség ügyében szoros együttműködésünk lesz Azerbajdzsánnal, és a tagsági tárgyalás ügyében pedig Törökországgal" - mondta Orbán Hozzátette, ha sikerül megszerezni ezt a portfóliót, akkor "örömmel állunk az önök rendelkezésére, hogy segítsük az önök törekvéseit".

Részt vett a szocialista frakcióülésen a magyar származású holland politikus, Kati Piri is, aki az előző ciklusban az EP törökországi jelentéstevője volt.

"Szerintem azoknak az országoknak, amelyek az unióhoz szeretnének tartozni, nem arról kellene leckét adni, hogyan válhatnak illiberális állammá" - mondta.

Reagált Szijjártó Péter magyar külügyminiszter szavaira is, aki szerint Magyarország érdeke Törökország katonai akciója.

"Ez felháborító állítás Szijjártó minisztertől. Észak-Szíriában egy törvénytelen beavatkozás, egy vérfürdő zajlik, ártatlan emberek gyilkolnak, olyan embereket, akik a mi biztonságunkért, harcoltak, beleértve a magyarokat is az ISIS ellen. És tízezer kurd harcos halt meg ebben a küzdelemben."

"Csak egy másik bolygóról érkezett ember mondhatja azt, hogy Európa érdekében áll megtámadni a saját szövetségeseit ebben a harcban" - tette hozzá Kati Piri.

Részt vett a frakcióülésen a DK-s Rónai Sándor is, aki így fogalmazott:

"Ami Szíriában történik, az népirtás, emberiesség elleni bűn. Ezt a magyar nemzet érdekének nevezni és támogatni, az egészen egyszerűen felháborító."

Magyarország a múlt héten órákon át blokkolta, hogy az unió figyelmeztesse Törökországot a hadjárat veszélyeire.