Romlik a járványhelyzet Európában

2020.10.15

Katalóniában péntektől két hétre bezárnak az éttermek - csak elvitelre vagy házhoz szállításra főzhetnek -, és további korlátozó intézkedéseket is bevezetnek a járvány terjedésének lassítása érdekében.

A 7 és fél millió lakosú, északkelet-spanyolországi tartomány kereskedelmi egységei 30, a kulturális és sportlétesítményei 50 százalékos létszámmal üzemelhetnek. A felsőoktatásban visszatérnek a távoktatásra, és a sportversenyeket is felfüggesztik 15 napra.

Egy nap alatt több mint 1600 új fertőzöttet és 23-an elhunytat regisztráltak, valamint több mint ezer Covid-beteget kezelnek a katalóniai kórházakban.

Az Egyesült Királyságban az utóbbi 24 órában 137-en haltak meg a betegség következtében és csaknem 20 ezren fertőződtek meg. Ezért régiónként más és más, de több korlátozást is bevezetnek.

Észak-Írországban két hétre bezárnak az iskolák, és az éttermek pénteken. Walesbe pedig tilos beutazni a súlyosan fertőzött vidékekről.

Oroszországban rekordmagas, több mint 14 ezer új fertőzöttet regisztráltak, ebből 4 ezer új esetet a fővárosban (országosan a számuk már meghaladta az 1,3 milliót).

Moszkva főpolgármestere két héttel meghosszabbította az iskolai szünetet. Utána pedig felső tagozatban átállnak az online oktatásra.

Belgiumban egy nap alatt 7300 új fertőzöttet azonosítottak. Az elmúlt egy héten naponta 150 beteg került kórházba, ami a korábbi időszakhoz képest 80 százalékos emelkedés.

A vészhelyzeti központ szóvivője elmondta, hogy "12 naponta megduplázódik az intenzív kezelésre szoruló betegek száma. Ha a jelenlegi ütemben növekednek a számok, november közepére elfogy az intenzív-kapacitásunk, megtelik a 2 ezer ágy az országban. Mindenképpen el kell kerülnünk ezt a forgatókönyvet" - fogalmazott Yves Van Laethem.

Csehországban a legrosszabb a járványhelyzet Európában. Szerdától két hétre bezártak az iskolák, bárok, vendéglők. Leállították a bajnokságokat, sportversenyeket. Nem működnek a mozik és a színházak sem.

Csehországban 100 ezer lakosra 581 új fertőzött jut az elmúlt két hétben. Ez a legmagasabb arány Európában.